Obavijesti

Tech

Komentari 18

Kraj gradnje: Niskoenergetska kuća blista u punom sjaju!

Kraj gradnje: Niskoenergetska kuća blista u punom sjaju!
45

Praćenjem gradnje niskoenergetske kuće kroz 224 članka, 60 reportaža u tiskanom izdanju, te 34 video reportaže na 24 sata TV razbili smo mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji.

VIDEO

Dobra informiranost o modernim materijalima i novim tehnologijama dostupnim na našem tržištu investitorima donosi veću mogućnost izbora u načinu gradnje. Na konkretnom primjeru gradnje niskoenergetske kuće za obitelj Jelušić, kroz 224 članka na site-u www.24sata.hr/niskoenergetska-kuca/, 60 reportaža u nedjeljnom tiskanom izdanju, te 34 video reportaže na 24 sata TV razbili smo mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji.

Zavirite u našu fotogaleriju!

Pola milijuna posjetitelja na stranici https://www.24sata.hr/niskoenergetska-kuca/ pokazatelj je rastućeg interesa za energetski učinkovitom gradnjom i stanovanjem. 

Od rušenja stare kuće u Idrijskoj ulici 53 u zagrebačkoj Dubravi do prve prospavane noći obitelji Jelušić u novoj niskoenergetskoj kući prošao je 421 dan. Proces prikupljanja informacija i ideja o budućoj kući trajao je godinama, a od prvog razgovora Jelušića i arhitekta do otvaranja gradilišta prošlo je oko dvije godine. Na gradilištu je radio  ukupno 71 radnik od 20 različitih izvođača radova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas su Jelušići ponosni vlasnici niskoenergetske kuće koja će godišnje za potrebe grijanja trošiti oko 40 kWh/m2. Usporedbe radi, prosječna obiteljska kuća građena klasičnim materijalima troši gotovo 150 do 250 kWh/m2 godišnje. Ugodnu temperaturu u prostoru održavat će dizalicom topline i ventilokonvektorima. Jelušići će u sljedećih 10 godina uštedjeti 10.000 eura na troškovima za grijanje/hlađenje u odnosu na standardnu kuću. 

Kuća je izgrađena po principima zelene gradnje i zadovoljava osnovne uvjete niskoenergetske gradnje kao što su: dobro isprojektirana i izvedena termoizolacija, povoljna orijentacija i faktor oblika kuće. Ugrađeno je 70m2 prozora s troslojnim izo-staklom koeficijenta prolaznosti topline 0,8 W/m2K što pridonosi smanjenju toplinskih gubitaka. 

Kuća je izgrađena u 9. potresnoj zoni, stoga je posebna pažnja posvećena projektu statike. U izgradnji kuće iskorišteno je 255 m3 betona, 317 m3 Ytong blokova i 117 m3 Multipora. Ukupna debljina vanjskih zidova je 50 cm, a na nekim mjestima čak 60 cm, od čega 30 cm debljina Ytong bloka, a 20 cm debljina toplinske izolacije od Multipora. 

U betonsku cisternu za skupljanje kišnice moći će se prikupiti ukupno 110 m3 kišnice koja će se koristiti za zalijevanje vrta i ispiranje wc-a. Miješalice i tuševi s posebnim štednim funkcijama omogućit će do 40% manju potrošnju pitke vode. 

Koliko je energetski učinkovitije ali i ugodnije stanovanje unutar dobro toplinski izoliranih zidova Jelušići će imati prilike iskusiti na vlastitoj koži već ove zime.

Pogledajte sve video reportaže na jednom mjestu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle