To je to što me zanima!

Virgin Orbit uspješno lansirao orbitalni satelit iz Britanije

Prva je to misija izvan baze Virgin Orbita u SAD-u, a svemirska luka u Europi za lansiranje manjih satelita posebno je važna u kontekstu rata u Ukrajini
Vidi originalni članak

Orbitalni satelit Virgin Orbit uspješno je lansiran iz Cornwalla u Velikoj Britaniji.

PRATITE UŽIVO:

Južni engleski grad Newquay domaćin je prvog lansiranja orbitalnog satelita u svemir iz zapadne Europe, odnosno do misije Virgin Orbita koja će transformirati kornvolski grad u prvu svemirsku luku u zemlji za lansiranje manjih satelita, na čiju je važnost ukazao rat u Ukrajini.

Modificirani Boeing 747 s raketom pričvršćenom ispod krila nakon sat vremena iznad Atlantika će spustiti raketu na visini od oko 10 tisuća kilometara.

KORISTIT ĆE BOEING 747 Zakazali povijesno lansiranje: Virgin po prvi put šalje satelit u svemir iz zapadne Europe

Raketa će biti aktivirana dok zrakoplov bude u letu, u postupku poznatom kao horizontalno lansiranje.

Virgin Orbit, koji je u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, objavio je da će devet satelita biti raspoređeno u Nisku orbitu oko Zemlje (LEO) s njihove rakete LauncherOn.

VIRGIN ORBIT Englesko ljetovalište odbrojava trenutke do lansiranja prvog europskog satelita

Prva je to misija izvan baze Virgin Orbita u SAD-u, a svemirska luka u Europi za lansiranje manjih satelita posebno je važna u kontekstu rata u Ukrajini.

Naime, nakon ruske agresije na Ukrajinu Europa nema više pristupa ruskim raketama Sojuz, dok je puštanje u promet rakete Ariane 6 Europske svemirske agencije (ESA), dizajnirane za prijenos velikih satelita, odgođeno.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • ooo7papaja 10.01.2023.

    Boing 747 će ispustiti lansirati raketu na 10.000 kilometara visine onda će raketa spustiti i postaviti satelit u orbitu na visini od 300 do 1000 kilometara! Super jednostavno! 

  • Spasioc 09.01.2023.

    Kad ce ovaj napaćen narod te propale marketingaše, supermutikaše i najbolje prodavače magle počet nabijat na kolac?!

  • Vjerodostojno (Zna se) 09.01.2023.

    Jel ovo zelenski

Komentiraj...
Vidi sve komentare