Obavijesti

Tech

Komentari 0

Englesko ljetovalište odbrojava trenutke do lansiranja prvog europskog satelita

Englesko ljetovalište odbrojava trenutke do lansiranja prvog europskog satelita

Očekuje se da će zrakoplov Cosmic Girl poletjeti u nekom trenutku između 21:40 i 23 sata po lokalnom vremenu, ali to ovisi o vremenu i "zdravlju sustava"

VIDEO

Južni engleski grad Newquay u ponedjeljak odbrojava trenutke do prvog lansiranja orbitalnog satelita u svemir iz zapadne Europe, odnosno do misije Virgin Orbita koja će transformirati kornvolski grad u prvu svemirsku luku u zemlji za lansiranje manjih satelita, na čiju je važnost ukazao rat u Ukrajini.

Modificirani Boeing 747 s raketom pričvršćenom ispod krila trebao bi poletjeti iz grada poznatog među surferima u ponedjeljak navečer, a nakon sat vremena iznad Atlantika će spustiti raketu na visini od oko 10 tisuća kilometara.

 

 

Raketa će biti aktivirana dok zrakoplov bude u letu, u postupku poznatom kao horizontalno lansiranje.

Virgin Orbit, koji je u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, objavio je da će devet satelita biti raspoređeno u Nisku orbitu oko Zemlje (LEO) s njihove rakete LauncherOn.

Prva je to misija izvan baze Virgin Orbita u SAD-u, a svemirska luka u Europi za lansiranje manjih satelita posebno je važna u kontekstu rata u Ukrajini.

Zakazali povijesno lansiranje: Virgin po prvi put šalje satelit u svemir iz zapadne Europe
Zakazali povijesno lansiranje: Virgin po prvi put šalje satelit u svemir iz zapadne Europe

Naime, nakon ruske agresije na Ukrajinu Europa nema više pristupa ruskim raketama Sojuz, dok je puštanje u promet rakete Ariane 6 Europske svemirske agencije (ESA), dizajnirane za prijenos velikih satelita, odgođeno.

Rat u Ukrajini ukazao je na važnost manjih satelita, poput onih koji se lansiraju iz Newquaya, za taktičke vojne ciljeve.

Ti sateliti mogu u nižu orbitu stići u mnogo kraćem roku od većih.

Izvršni direktor Virgin Orbita Dan Hart rekao je da će sateliti, veličine kutije žitarica za doručak, služiti za pomorsko istraživanje, otkrivanje ilegalnog ribolova i piratstva te za zaštitu nacionalne sigurnosti.

"Svi se možemo osobno povezati s jednim ili više satelita koji lete u ovoj misiji", rekao je Hart na tiskovnoj konferenciji u nedjelju.

Stari NASA-in satelit u nedjelju pada na Zemlju, a ne znaju gdje
Stari NASA-in satelit u nedjelju pada na Zemlju, a ne znaju gdje

Očekuje se da će zrakoplov Cosmic Girl poletjeti u nekom trenutku između 21:40 i 23 sata po lokalnom vremenu, ali to ovisi o vremenu i "zdravlju sustava".

Virgin Orbit je istaknuo da su dostupni i rezervni datumi kasnije u siječnju.

Manji sateliti također se koriste za promatranje klimatskih promjena, urbani razvoj i sigurnosne svrhe, a Velika Britanija se nada da će nova svemirska luka potaknuti njezino svemirsko gospodarstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije