To je to što me zanima!

Kriza kao izazov: Obitelj Jelušić gradi niskoenergetsku kuću

Marko i Renata su u najproduktivnijim godinama, brak im je punoljetan, kao i najstarija od tri kćeri. Imaju kredite, auto, i stan u zagrebačkoj Dubravi, koji postaje tijesan za petočlanu obitelj
Vidi originalni članak

U prethodnom tekstu čitali ste o optimističnim statistikama po pitanju zelene gradnje, te da će nas dobra informiranost konačno dovesti na zelenu granu.

Ako vidite čovjeka da hoda ulicom i priča sam sa sobom znajte da je ili lud ili gradi kuću, kaže stara narodna mudrost. Suvremena mudrost dodaje i treću opciju; da koristi hands-free dok razgovara na mobitel. No ne mora gradnja vlastite obiteljske kuće biti hektična. To je veliki i vrlo važan projekt, koji zahtijeva dugotrajnu pripremu i angažman, te zadovoljenje tehničkih i financijskih preduvjeta za pokretanje ovakve životno važne investicije. Dug je put od ideje do useljenja u dom skrojen baš po našoj mjeri, a većina nas će ga u životu prijeći samo jednom. Razlog više da tome pristupimo kao kreativnom procesu stvaranja životnog prostora koji odražava naš karakter, a ne kao služenju uvjetne kazne. Financije će zasigurno biti presudan faktor, no važno je naći optimalan omjer cijene i kvalitete.

Upoznajmo obitelj Jelušić

Obitelj Jelušić gotovo se uklapa u sliku prosječne hrvatske obitelji. Marko i Renata su u najproduktivnijim godinama, brak im je punoljetan, kao i najstarija od tri kćeri. Imaju kredite, auto, i stan u zagrebačkoj Dubravi, koji postaje tijesan za petočlanu obitelj. Jedna kupaonica na četiri žene i jednog strpljivog muškarca poprište je jutarnjih sukoba. Ono po čemu Jelušići odskaču od prosjeka je visoka ekološka osvještenost, odgovorno ponašanje prema zdravlju i okolišu. Kad god je to moguće, daju prednost korštenju obnovljivih izvora energije. Umjesto da čekaju državne poticaje i usklađivanje hrvatske regulative s europskom, oni su zauzeli proaktivan stav kako bi svoj život i stanovanje iskrojili prema svojim mjerama i potrebama. Svojim primjerom žele potaknuti interes svojih sugrađana ali i državnih institucija da žive i grade zeleno.

Dvije godine trajala je faza pripreme i prikupljanja informacija, usklađivanja vizije i praćenja suvremenih rješenja dostupnih na hrvatskom tržištu zelene gradnje. Tek kad su imali jasnu predodžbu što žele, krenuli su u akciju. Usprkos rastućoj cijeni energenata, motiv za zelenu gradnju nije bila primarno štednja, već učinkovita uporaba energije s minimalnim utjecajem na okoliš, a da se pritom ne naruše postojeći uvijeti rada i življenja.
Supružnici su sjeli i razradili strateški i operativni plan koji se sastojao od 10 osnovnih koraka. Više o svakom koraku koji su prošli Jelušići saznajte u novim člancima koje donosimo:
1. Usklađivanje vizije
2. Prikupljanje dokumentacije
3. Projektiranje
4. Ishođenje rješenja o uvjetima gradnje
5. Prikupljanje ponuda i i utvrđivanje cijene građenja
6. Odabir izvođača radova i nadzornog organa
7. Financiranje
8. Narudžba i dopremanje materijala na gradilište
9. Građevinski radovi
10. Obrtničko instalaterski radovi

Tko vodi glavnu riječ, te kako su se usklađivali kako bi došli do jasne vizije svoje nove kuće čitajte u sljedećem članku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_28947 05.11.2012.

    pročitao nastavak, a početak tek sada. :-(

Komentiraj...
Vidi sve komentare