Obavijesti

Tech

Komentari 1

Kriza kao izazov: Obitelj Jelušić gradi niskoenergetsku kuću

Kriza kao izazov: Obitelj Jelušić gradi niskoenergetsku kuću
4

Marko i Renata su u najproduktivnijim godinama, brak im je punoljetan, kao i najstarija od tri kćeri. Imaju kredite, auto, i stan u zagrebačkoj Dubravi, koji postaje tijesan za petočlanu obitelj

VIDEO


U prethodnom tekstu čitali ste o optimističnim statistikama po pitanju zelene gradnje, te da će nas dobra informiranost konačno dovesti na zelenu granu.

Ako vidite čovjeka da hoda ulicom i priča sam sa sobom znajte da je ili lud ili gradi kuću, kaže stara narodna mudrost. Suvremena mudrost dodaje i treću opciju; da koristi hands-free dok razgovara na mobitel. No ne mora gradnja vlastite obiteljske kuće biti hektična. To je veliki i vrlo važan projekt, koji zahtijeva dugotrajnu pripremu i angažman, te zadovoljenje tehničkih i financijskih preduvjeta za pokretanje ovakve životno važne investicije. Dug je put od ideje do useljenja u dom skrojen baš po našoj mjeri, a većina nas će ga u životu prijeći samo jednom. Razlog više da tome pristupimo kao kreativnom procesu stvaranja životnog prostora koji odražava naš karakter, a ne kao služenju uvjetne kazne. Financije će zasigurno biti presudan faktor, no važno je naći optimalan omjer cijene i kvalitete.

Upoznajmo obitelj Jelušić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obitelj Jelušić gotovo se uklapa u sliku prosječne hrvatske obitelji. Marko i Renata su u najproduktivnijim godinama, brak im je punoljetan, kao i najstarija od tri kćeri. Imaju kredite, auto, i stan u zagrebačkoj Dubravi, koji postaje tijesan za petočlanu obitelj. Jedna kupaonica na četiri žene i jednog strpljivog muškarca poprište je jutarnjih sukoba. Ono po čemu Jelušići odskaču od prosjeka je visoka ekološka osvještenost, odgovorno ponašanje prema zdravlju i okolišu. Kad god je to moguće, daju prednost korštenju obnovljivih izvora energije. Umjesto da čekaju državne poticaje i usklađivanje hrvatske regulative s europskom, oni su zauzeli proaktivan stav kako bi svoj život i stanovanje iskrojili prema svojim mjerama i potrebama. Svojim primjerom žele potaknuti interes svojih sugrađana ali i državnih institucija da žive i grade zeleno.

Dvije godine trajala je faza pripreme i prikupljanja informacija, usklađivanja vizije i praćenja suvremenih rješenja dostupnih na hrvatskom tržištu zelene gradnje. Tek kad su imali jasnu predodžbu što žele, krenuli su u akciju. Usprkos rastućoj cijeni energenata, motiv za zelenu gradnju nije bila primarno štednja, već učinkovita uporaba energije s minimalnim utjecajem na okoliš, a da se pritom ne naruše postojeći uvijeti rada i življenja.
Supružnici su sjeli i razradili strateški i operativni plan koji se sastojao od 10 osnovnih koraka. Više o svakom koraku koji su prošli Jelušići saznajte u novim člancima koje donosimo:
1. Usklađivanje vizije
2. Prikupljanje dokumentacije
3. Projektiranje
4. Ishođenje rješenja o uvjetima gradnje
5. Prikupljanje ponuda i i utvrđivanje cijene građenja
6. Odabir izvođača radova i nadzornog organa
7. Financiranje
8. Narudžba i dopremanje materijala na gradilište
9. Građevinski radovi
10. Obrtničko instalaterski radovi

Tko vodi glavnu riječ, te kako su se usklađivali kako bi došli do jasne vizije svoje nove kuće čitajte u sljedećem članku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle