To je to što me zanima!

Križevački meteorit je mali dio gigantskog asteroida "Hebe"

Zvjezdarnica u Višnjanu postala je prvi centar u zemlji za čuvanje svemirske tvari te buduća istraživanja i otkrića o svemiru. Tamo se čuva i meteorit iz Križevaca
Vidi originalni članak

Meteorit iz Križevaca formirao se u svemiru prije same Zemlje. Njegov "roditelj" vjerojatno je asteroid Hebe, promjera 186 kilometara, koji kruži između Marsa i Jupitera, rekao je u četvrtak astronom Korado Korlević.

Nova saznanja o jednom od pet hrvatskih meteorita otkrio je na predstavljanju prvog hrvatskog repozitorija svemirske tvari. Smješten je u zvjezdarnici u Višnjanu, a pruža idealne uvjete za čuvanje svih svemirskih tvari.

Dalibor Urukalović/PIXSELL

- U meteoritu iz Križevaca otkrili smo 160.000 metalnih pahuljica željeza i nikla. Takva i druga istraživanja pomoći će nam da jednom koristimo asteroide kao rudnike metala za gradnju svemirskih brodova - rekao je Korlević.

Podsjetimo, gromada teška 49 kilograma uletjela je u veljači 2011. u atmosferu i zapalila nebo iznad Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Raspala se i pala u okolicu Križevaca. Da su istraživanja bitna, govori i podatak da je letjelica Rosetta prije nekoliko dana na asteroidu pronašla vodu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • chaz michael michaels 13.12.2014.

    ko ga ''hebe''

  • akreca 12.12.2014.

    ovaj clanak je vazan samo ljudima koji vole ove teme. ostali molim vas nemojte ni otvarati, citati niti komentarisati ovo jer to nije za vas.

  • AntonTrdić 12.12.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare