To je to što me zanima!

Lansiranje za povijest: Na ISS u subotu kreće prvi privatni let

Prođe li sve u redu, u ponedjeljak će se kapsula Dragon približiti na 2,5 km od postaje, a potom bi je u utorak robotskom rukom spojili na modul Harmony
Vidi originalni članak

Kalifornijska tvrtka SpaceX u subotu će s Floride lansirati raketu Falcon 9, a u povijesnom letu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji krenut će kapsula Dragon. Ovo će biti prva misija u kojoj će na opremu na ISS dovesti privatna letjelica.

Iako se radi o pokusu, misija je od velike važnosti jer pokazuje smjer u kojem SAD planira obavljati svemirske letove. Uz SpaceX i tvrtka Orbital Sciences dobila je novac kako bi opremali ISS hranom i opremom. Orbital bi svoj let trebao obaviti kasnije ove godine, piše BBC.

Falcon će s Floride lansirati u 10.55 sati po našem vremenu, a stožasta kapsula u ponedjeljak bi se trebala približiti postaji na 2,5 km. Prođe li sve u redu, u utorak bi trebali kapsulu približiti na 10 metara, a potom će je robotskom rukom dovesti i spojiti na modul Harmony. 

Šef kompanije SpaceX, Elon Musk, rekao je kako je moguće i da ne uspiju ostvariti sve što su planirali na ovoj misiji, ali da se nadaju kako će ove godine imati još dvije misije s gotovo istim karakteristikama na kojima bi trebali popraviti eventualne greške. 

Plan NASA-e je da se rutinski letovi u nisku Zemljinu orbitu prepuste privatnim organizacijama, a da oni svoja sredstva i misije preusmjere na asteroide i druge planete. Prema tome, privatne tvrtke u budućnosti ne bi prevozile samo teret na ISS, već i posadu. U skladu s time, SpaceX je svoju kapsulu dizajnirao za prijevoz ljudi te razvijaju sustave kojima bi Dragon kapsula mogla prevoziti i astronaute.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • krčinec 18.05.2012.

    kapitalizam i u svemiru

Komentiraj...
Vidi sve komentare