Obavijesti

Tech

Komentari 1

Lansiranje za povijest: Na ISS u subotu kreće prvi privatni let

Lansiranje za povijest: Na ISS u subotu kreće prvi privatni let
7

Prođe li sve u redu, u ponedjeljak će se kapsula Dragon približiti na 2,5 km od postaje, a potom bi je u utorak robotskom rukom spojili na modul Harmony

VIDEO

Kalifornijska tvrtka SpaceX u subotu će s Floride lansirati raketu Falcon 9, a u povijesnom letu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji krenut će kapsula Dragon. Ovo će biti prva misija u kojoj će na opremu na ISS dovesti privatna letjelica.

Iako se radi o pokusu, misija je od velike važnosti jer pokazuje smjer u kojem SAD planira obavljati svemirske letove. Uz SpaceX i tvrtka Orbital Sciences dobila je novac kako bi opremali ISS hranom i opremom. Orbital bi svoj let trebao obaviti kasnije ove godine, piše BBC.

Falcon će s Floride lansirati u 10.55 sati po našem vremenu, a stožasta kapsula u ponedjeljak bi se trebala približiti postaji na 2,5 km. Prođe li sve u redu, u utorak bi trebali kapsulu približiti na 10 metara, a potom će je robotskom rukom dovesti i spojiti na modul Harmony. 

Šef kompanije SpaceX, Elon Musk, rekao je kako je moguće i da ne uspiju ostvariti sve što su planirali na ovoj misiji, ali da se nadaju kako će ove godine imati još dvije misije s gotovo istim karakteristikama na kojima bi trebali popraviti eventualne greške. 

Plan NASA-e je da se rutinski letovi u nisku Zemljinu orbitu prepuste privatnim organizacijama, a da oni svoja sredstva i misije preusmjere na asteroide i druge planete. Prema tome, privatne tvrtke u budućnosti ne bi prevozile samo teret na ISS, već i posadu. U skladu s time, SpaceX je svoju kapsulu dizajnirao za prijevoz ljudi te razvijaju sustave kojima bi Dragon kapsula mogla prevoziti i astronaute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti