To je to što me zanima!

Let u svemir obične bakterije može pretvoriti u prave ubojice

Bakterije se mogu prilagoditi i postati otpornije u svemiru, što predstavlja prijetnju dugotrajnim misijama. Zbog toga su razvili novi zaštitni premaz koji pomaže u borbi s bakterijama i štiti zdravlje astronauta
Vidi originalni članak

Razne bakterije naši su vjerni suputnici i na dugotrajnim svemirskim misijama, no znanstvenici su otkrili da ti ekstremni uvjeti svemirskog zračenja, mikrogravitacije i stresa mogu natjerati bakterije da očvrsnu i postanu otpornije. 

IMAMO PROBLEM Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa

Takve izdržljivije bakterije mogu postati opasni patogeni koje je puno teže liječiti. Uz to, svemirska putovanja su i velik stres za astronaute koji postaju podložniji infekcijama. Svi ti učinci postaju puno veći što su misije dugotrajnije te predstavljaju veliku opasnost za potencijalno putovanje prema Marsu. Da bi stvar bila gora, geni koji su odgovorni za te nove karakteristike u bakterijama lako se mogu dijeliti među različitim vrstama bakterija. 

PRVI LET NAKON KVARA Nakon što su preživjeli kvar Sojuza, opet poletjeli u svemir

Kako bi riješili taj problem, Elisabeth Grohmann sa Tehničkog sveučilišta Beuth u Berlinu zajedno sa svojim timom testirala je novi antibakterijski premaz AGXX na površini Međunarodne svemirske postaje koja je najpodložnija kontaminaciji - zahodskim vratima. 

Grohmann je pojasnila kako AGXX sadrži srebro i rutenij te taj premaz ubija sve bakterije, ali i određene viruse i gljivice. Kaže kako su učinci premaza slični izbjeljivaču, ali ovaj premaz sam se obnavlja. Srebro se kroz povijest često koristilo kako bi se zaustavio razvoj mikrobioloških organizama, a može ga se naći posvuda, zbog čega se razvijaju i otpornije bakterije. Zbog toga su i razvili AGXX kao novu metodu borbe, a nakon šest mjeseci na ISS-u, površine koje su bile premazane njime nisu imale bakterija. 

Čak i nakon 12 i 19 mjeseci, otkrili su 80 posto manje bakterija nego na čeličnim površinama. Testirali su i obično srebro za usporedbu, no tu je bilo samo 30 posto manje bakterija nego na običnom čeliku. 

Grohmann napominje kako je najvažnije da nije otkriven niti jedan opasni patogen, što znači da je trenutno rizik infekcije za posadu na ISS-u malen. Međutim, sve su bakterije bile razvile zaštitni sloj i bile otporne na barem tri antibiotika, a Grohmann napominje da je to znak da treba raditi na razvoju novih pristupa u borbi s bakterijskim infekcijama želimo li krenuti prema Marsu i dublje u svemir, piše Phys.org.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 20.03.2019.

    ljudi na mars nece ići prije 2035

  • Rocking Roller 20.03.2019.

    Priroda je stvorila čovjeka tako da nije namijenjen čak niti napuštati svoj kontinent, zato smo i različitih rasa i tjelesnih predispozicija, a kamoli da ga je stvorila da napušta planetu... Kao što skandinavac nije "skrojen" da živi u Kuvajtu na +50°, tako ni čovjek generalno nije "skrojen" za boravak u svemiru. Svi oni koji misle da će čovjek daljnjim razvojem tehnologije moći neokrznut živjeti na nekom drugom mjestu osim na Zemlji, a da se to neće odraziti na genetske promjene, razvoj raznih bolesti koje bi u konačnici dovodile do koječega, iznimno preranih smrti, mutacija, nemogućnosti prirodne reprodukcije, pa i ovakvih mutacija bakterija koje će izazivati smrtonosne infekcije, itd, itd, taj se grdno vara, zvao on sebe znanstvenikom ili ne.

  • maxim m 20.03.2019.

    zemlja je ravna ploča a kroz kupolu nemore ništ proć a to šta vidite na noćnom nebu je hologram,svemira nima...jel tako...ravnozemljaši...

Komentiraj...
Vidi sve komentare