Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 25

Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa

Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa
2

Američkim astronautima je na Međunarodnoj svemirskoj postaji iz zahoda iscurilo više od 10 litara vode. Sakupljali su je ručnicima

VIDEO

Naše kolege su u petak imale incident. Odvajali su sakupljenu vodu i ona je procurila. Više od 10 litara vode iscurilo je prije nego što je problem popravljen, rekao je ruskom portalu Sputniku neimenovani izvor.

Američki astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) prošlog su petka imali nezgodu. Pokvario im se zahod koji radi na principu da urin reciklira u pitku vodu. Zbog manjka gravitacije voda je letjela svemirskom postajom. Astronauti su je na kraju morali sakupljati ručnicima. Voda je u svemiru vrednija od zlata. Zbog toga je astronauti moraju što više štedjeti. Kako bi je imali što više, svakodnevno je sakupljaju i nakon pročišćavanja ponovno upotrebljavaju. Već su i prije imali problema sa zahodom na ISS-u.

U 2009. zahod nije radio zbog pokvarenog uređaja za odvajanje tekućine. Američka svemirska agencija (NASA) zahod je kupila od ruske svemirske agencije RSC Energia za 19 milijuna dolara (oko 122 milijuna kuna). Novi zahod na ISS je stigao 2008. Nasreću, na međunarodnoj svemirskoj postaji postoji i drugi zahod koji se nalazi u ruskom dijelu postaje. Incident sa zahodom zbio se svega nekoliko mjeseci od incidenta s letjelicom Sojuz. Naime, ruski kozmonauti su lani u kolovozu na letjelici pronašli mikrofrakturu kroz koju je izlazio zrak. Rupicu su zakrpali, a u prosincu su izašli u svemirsku šetnju i uzeli tri uzorka koji će otkriti zbog čega je ta rupa nastala.

Urin reciklira u pitku vodu

Zahod su od ruske svemirske agencije RSC Energia kupili 2008. godine za 19 milijuna dolara (oko 122 milijuna kuna). Na međunarodnu svemirsku postaju stigao je 2008. godine. Već 2009. godine pokvario se uređaj za odvajanje tekućine.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Sonda se vratila kući, Kinezi su prvi uspjeli na Zemlju donijeti uzorke s tamne strane Mjeseca
TEMELJ ZA DALJNJA ISTRAŽIVANJA

Sonda se vratila kući, Kinezi su prvi uspjeli na Zemlju donijeti uzorke s tamne strane Mjeseca

Kina je jedina zemlja koja je sletjela na suprotnu stranu Mjeseca, već je to učinila 2019. Daleku stranu, koja je okrenuta od Zemlje, tehnički je teško dosegnuti zbog udaljenosti i teškog terena

Europska komisija Microsoftu poslala prigovor zbog Teamsa
KRŠENJE MONOPOLSKIH PRAVILA

Europska komisija Microsoftu poslala prigovor zbog Teamsa

Komisija je zabrinuta da Microsoft barem od travnja 2019. povezuje platformu Teams s osnovnim aplikacijama SaaS za produktivnost, čime ograničava tržišno natjecanje na tržištu komunikacijskih proizvoda te štiti svoj položaj
Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!