Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa

Američkim astronautima je na Međunarodnoj svemirskoj postaji iz zahoda iscurilo više od 10 litara vode. Sakupljali su je ručnicima

Foto: NASA
25 komentara

Naše kolege su u petak imale incident. Odvajali su sakupljenu vodu i ona je procurila. Više od 10 litara vode iscurilo je prije nego što je problem popravljen, rekao je ruskom portalu Sputniku neimenovani izvor.

Američki astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) prošlog su petka imali nezgodu. Pokvario im se zahod koji radi na principu da urin reciklira u pitku vodu. Zbog manjka gravitacije voda je letjela svemirskom postajom. Astronauti su je na kraju morali sakupljati ručnicima. Voda je u svemiru vrednija od zlata. Zbog toga je astronauti moraju što više štedjeti. Kako bi je imali što više, svakodnevno je sakupljaju i nakon pročišćavanja ponovno upotrebljavaju. Već su i prije imali problema sa zahodom na ISS-u.

U 2009. zahod nije radio zbog pokvarenog uređaja za odvajanje tekućine. Američka svemirska agencija (NASA) zahod je kupila od ruske svemirske agencije RSC Energia za 19 milijuna dolara (oko 122 milijuna kuna). Novi zahod na ISS je stigao 2008. Nasreću, na međunarodnoj svemirskoj postaji postoji i drugi zahod koji se nalazi u ruskom dijelu postaje. Incident sa zahodom zbio se svega nekoliko mjeseci od incidenta s letjelicom Sojuz. Naime, ruski kozmonauti su lani u kolovozu na letjelici pronašli mikrofrakturu kroz koju je izlazio zrak. Rupicu su zakrpali, a u prosincu su izašli u svemirsku šetnju i uzeli tri uzorka koji će otkriti zbog čega je ta rupa nastala.

Urin reciklira u pitku vodu

Foto: NASA

Zahod su od ruske svemirske agencije RSC Energia kupili 2008. godine za 19 milijuna dolara (oko 122 milijuna kuna). Na međunarodnu svemirsku postaju stigao je 2008. godine. Već 2009. godine pokvario se uređaj za odvajanje tekućine.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message