To je to što me zanima!

Letjelica Juno poslala je prvu fotografiju iz Jupiterove orbite

Sonda Juno godinu i pol će proučavati Jupiter do kojeg je letjela pet godina. Znanstvenici žele zaviriti u unutrašnjost planeta i proučavati sve njegove detalje.
Vidi originalni članak

Otprilike tjedan dana nakon što je stigla u orbitu Jupitera, NASA-ina letjelica Juno poslala je prvu fotografiju najvećeg planeta Sunčeva sustava i njegovih satelita.

NASA je kameru na letjelici aktivirala u nedjelju, a prvi prizor koji je stigao pokazuje da je Juno prošla kroz susret s ekstremnim Jupiterovim zračenjem bez ikakvih degradacija i da je spremna za svoju misiju. U tome je i značaj ove fotografije, koja nije baš najoštrija. NASA navodi da ćemo prve fotografije Jupitera u visokoj rezoluciji dobiti za par tjedana.

- Jedva čekamo vidjeti prvi pogled na Jupiterove polove - rekao je u izjavi Scott Bolton, glavni znanstvenik ove misije. 

Sama fotografija jasno prikazuje Jupiter i njegovu veliku crvenu pjegu i tri od četiri velika satelita - Europu, Ganimed i Io. Letjelica će nastaviti snimati fotografije, a 27. kolovoza bi trebali dobiti prve fotografije u visokoj rezoluciji. Inače, sve fotorgafije koje će stići na Zemlju moći će se vidjeti i na stranici ove misije. 

Idi na 24sata

Komentari 82

  • Behemot 13.07.2016.

    Mene zanima Europa. Da se gore postavi neka baza i počne bušiti led pa da se napokon pronađu vanzemaljci. Nadam se da je istraživanje Jupitera na tom tragu ..

  • montello 13.07.2016.

    lijepe slike jupitera

  • kinez14 13.07.2016.

    Sve je to puzanje nakon poroda

Komentiraj...
Vidi sve komentare