To je to što me zanima!

Mali korak za robote: Kirobo poslao pozdrave iz svemira

Maleni robot, koji očito izgleda kao da je iz Japana, progovorio je na svemirskoj postaji te pozdravio sve građane Zemlje, a pritom i odao počast Neilu Armstrongu
Vidi originalni članak

Maleni android Kirobo progovorio je prve robotske riječi u svemiru i označio novo doba za robote u svemiru. Njegovi dizajneri objavili su fotografije robota na postaji, ali i video poruke koju je Kirobo poslao na Zemlju. Kirobo je poslao podrav svim građanima Zemlje, a pritom i odao počast astronautu Neilu Armstrongu. 

- 21. kolovoza ovo je bio malen korak jednog robota prema svjetlijoj budućnosti za sve - rekao je dok je lebdio u postaji.

- Dobro jutro svima na Zemlji. Ja sam Kirobo. Prvi svjetski robotski astronaut koji govori. Drago mi je što vas vidim - rekao je na japanskom jeziku. 

Japanska svemirska agencija lansirala ga je 4. kolovoza na Međunarodnu svemirsku postaju. Težak je jedan kilogram, a visok tek 34 centimetara. Programiran je da komunicira na japanskom i da bilježi razgovore s japanskim astronautom Koichijem Wakatom, kojeg je upoznao prije leta. Dizajnirala ga je oglašivačka tvrtka Dentsu, u suradnji sa Sveučilištem u Tokiju te Toyotom i Robo Garage.

Inače, on nije prvi robot na postaji. NASA je 2011. na ISS poslala Robonauta, a na proljeće su raspisali natječaj u kojem će programeri za robota napraviti nove zadatke i naučiti ga novim funkcijama. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • General Lee 05.09.2013.

    Bok, mali bijeli XDD

  • Miroslav_Radisavljević 05.09.2013.

    Negdje mu žiroskop poludio?

Komentiraj...
Vidi sve komentare