To je to što me zanima!

Meksiko: Deformirane lubanje kao iz 'Aliena' otkrili na groblju

Deformiranje kosti lubanje, kako bi dobili visoko i ravno čelo, bilo je uobičajeno kod Maja. Dojenčadi bi vezali lubanju daskama, dok kosti glave nisu potpuno spojene
Vidi originalni članak

Iako bi na prvi pogled netko mogao pomisliti da se radi o kosturu koji je izašao iz filma Ridleya Scotta, ovo su arheološki ostaci pronađeni kod meksičkog sela Onavas. Procjenjuje se kako su kosturi s deformiranim lubanjama stari oko 1000 godina. 

Ovo je prvi takav grob na tom području u kojem su pronašli tragove rituala u kojem su kod dojenčadi, dok kosti lubanje nisu potpuno spojene, vezivali daske na čelu kako bi postigli visoko i ravno čelo. Takve deformacije razlikovale su određene društvene skupine, a bile su uobičajene kod Maja. 

Na ovom nalazištu otkrili su 25 kostura, kod 13 je bilo izraženih deformacija lubanja, a petero ljudi imalo je i unakažene čeljusti. 

- Ovo nalazište pokazuje spoj tradicija raznih skupina sa sjevera Meksika - rekla je arheologinja Cristina Garcia Moreno, voditeljica projekta. 

Kako kaže u videu, na ovom području do sada nije bilo otkriveno korištenje ukrasa od školjaka iz Kalifornijskog zaljeva, a ovo otkriće širi i utjecaj srednjoameričkih naroda dalje prema sjeveru no što se ranije znalo, prenosi Past Horizons.

Idi na 24sata

Komentari 100

  • rearea 03.01.2013.

    ...da da, daske vezali na čelo bla bla bla, a onda brzostezajućim betonom zatvarali očne duplje i pravili kineze. :P

  • saverb123 29.12.2012.

    DOBRO POGLEDAJTE OCNE SUPLJINE,PA CE TE VIDJETI DA NE LUBANJE NE PRIPADAJU ISTOJ VRSTI

  • skorvy 23.12.2012.

    moja baka je vanzemaljac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare