To je to što me zanima!

Na Ruđeru proveli istraživanje: Može li erupcija supervulkana stvoriti meteorološki tsunami?

Istraživanje su proveli znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Hamburgu i Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu
Vidi originalni članak

Meteorološki tsunamiji koji mogu nastati kao posljedica erupcije supervulkana u specifičnim uvjetima mogu stvoriti velike valove koji mogu ugroziti priobalna područja i sigurnost plovidbe, pokazalo je istraživanje, priopćeno je u utorak s Instituta Ruđer Bošković.

Istraživanje su proveli znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Hamburgu i Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Oni su izradili globalnu simulaciju akustičko-težinskog vala u atmosferi i valova meteoroloških tsunamija u moru koji mogu nastati kao posljedica snažne vulkanske erupcije i rezultate objavili u časopisu Bulletin of the American Meteorological Society koji se ubraja među 10 posto vodećih časopisa u atmosferskim znanostima i geoznanostima, navodi se u priopćenju.

PETOGODIŠNJA FAZA Institut Ruđer Bošković: Naši znanstvenici rade na razvoju europske fuzijske elektrane

Udarni val može više puta obići Zemlju brzinom zvuka

Snažne vulkanske erupcije mogu ugroziti ljudsku populaciju neposredno u blizini samog vulkana ili posredno putem širenja vulkanskog oblaka niz vjetar, tsunamija, smanjenjem dolaznog sunčevog zračenja, ali, ako erupcija stvori snažan udarni val u atmosferi, i putem valova meteoroloških tsunamija koji mogu poplaviti obalna područja.

Takav udarni val u atmosferi, koji je moguće čuti na udaljenostima od tisuću i više kilometara i koji može više puta obići zemaljsku kuglu brzinom zvuka, može stvoriti valove do 10 metara u visinu.

U siječnju ove godine upravo je eksplozija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u Pacifičkom oceanu uzrokovala takav udarni val koji je zabilježen na tisućama mikrobarografa u cijelom svijetu, pa i u Jadranu.

PROMO Ako želimo imati kvalitetna strukovna zanimanja, učenici trebaju imati dobru praksu

Znanstvenici uzbuđeni, reproducirali su sam događaj

Na taj događaj znanstvena zajednica je reagirala izrazito uzbuđeno i erupcija je do sada već dokumentirana u desecima 'brzih' radova, uključujući i više znanstvenih radova u časopisima Nature i Science.

"Zanimalo nas je koliko visoki mogu biti valovi meteoroloških tsunamija u moru u idealnim okolnostima i koliko su uvjeti za vrijeme eksplozivne erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai bili blizu takvim uvjetima", objasnila je voditeljica istraživanja iz IRB-a Cléa Denamiel.

"Uz pomoć naprednih globalnih modela atmosfere i mora, reproducirali smo sam događaj i verificirali ga globalnim mjerenjima. Potom smo načinili studiju osjetljivosti, mijenjajući brzinu udarnog vala koji je obilazio Zemlju", dodao je jedan od autora Ivica Vilibić.

NEKI SE KROMOSOMI POGREŠNO DIJELE Znanstvenici s IRB-a bili su dio tima: Otkrili događanje koji prethode nastanku tumora

Pri tome je pokazano da, ako atmosferski val putuje brzinom od oko 210 metara u sekundi, valovi meteoroloških tsunamija stvoreni tim valom mogu na pojedinim obalama doseći visinu od 10 metara, dok bi na 7 posto svih svjetskih obala visina dolaznog vala prelazila 1 metar.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • global 01.12.2022.

    meteorološki tsunami osjetimo svakodnevno i to isključivo i zahvaljujući znanstvenicima i njihovom vrlim "izumima" kojima su uništili prirodu

Komentiraj...
Vidi sve komentare