To je to što me zanima!

Milijarder 'upecao' dio rakete koje su ljude slale na Mjesec

S dna Atlantskog oceana ekspedicija Jeffa Bezosa izvukla je dijelove motora s raketa koje su u Apollo programu prije više od 40 godina slale prve ljude na Mjesec
Vidi originalni članak

Ekspedicija koju je financirao milijarder i osnivač Amazona Jeff Bezos s dna Atlantskog oceana izvukla je dva raketna motora koja su se koristila kako bi na Mjesec poslali astronaute. 

Bezos je još lani najavio da planira pretražiti oceansko dno u potrazi za motorima. Oni su odbačeni u lansiranju raketa Saturn 5 tijekom programa Apollo između 1969. i 1972. 

- Vidjeli smo podvodnu zemlju čudesa, skulpture od svinutih F-1 motora koji pričaju  priču s vatrenim krajem i koji su jasan spomen programa Apollo - piše Bezos. 

Dodaje kako ga svaki komad koji su izvukli podsjeća na tisuće inženjera koji su prije više od 40 godina radili na nečemu što se smatralo nemogućim. NASA je slala sedam misija na Mjesec, a u šest su astronauti hodali po Zemljinu satelitu. No, kako su serijski brojevi s motora oštećeni ili ih uopće nema, bit će teško otkriti kojoj su točno misiji pripadali. 

- Vjerojatno ćemo tijekom obnove otkriti više, a sami predmeti su veličanstveni - dodao je. Reuters piše kako je šef NASA-e Charles Bolden izjavio da je ovo povijesno otkriće koje je odličan spomen na prve ljudske pokušaje da se otisnu izvan orbite našeg planeta. Brod koji vozi motore na Floridu stiže tijekom četvrtka.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Palmira 24.03.2013.

    S kojom svrhom? Imaš ih u Cape Canaveralu kolko hoćeš..Također su sudjelovali u programu, i nemoraš spiskat hrpu love da bi došao do njih.I još k tome nisu u raspadnutom stanju. Ovi iz NASA-e će još i platit da ih otpelaš..Jer, dečki i cure, ako su ovi motori na dnu mora - onda NIKADA nisu izašli iz atmosfere u orbitu. Fizika 101.

  • jojneznam 23.03.2013.

    kad ti ide onda ti ide.....

  • WOMANIZER 21.03.2013.

    čovjek privlači smeće! :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare