To je to što me zanima!

Mlada znanstvenica Jasmina iz Varaždina: 'Studirala sam u pet zemalja s jednom stipendijom'

Iako je bila zadovoljna životom vani, spletom okolnosti, dok je bila u Hrvatskoj, a u koju je doputovala kako bi radila istraživanje za završni rad, upoznala je profesora Dinka Mitrečića, s kojim i danas radi
Vidi originalni članak

Sanjala sam o sveučilištu Cambridge pola svog života, a završila na New York Sveučilištu (NYU) u Abu Dhabiju. I drago mi je da je tako ispalo, ispričala nam je naša sugovornica Jasmina Isaković (27), mlada hrvatska znanstvenica koja je nakon studija na New York Sveučilištu u Osijeku završila doktorat iz Biologije i Temeljnih medicinskih znanosti, a trenutačno je u Rijeci na prvoj godini doktorata u Fizici elementarnih čestica. I sve to dok drži vježbe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i radi u privatnoj firmi Omnion Research International.

S rođenom Varaždinkom razgovarali smo o tome kako je studirati u inozemstvu. Iz Hrvatske na studij u druge zemlje svake godine odlazi desetke studenata. Podaci pokazuju kako oko 70% Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Od onih koji se na to i odluče, dio ih nastavlja studije i život izvan Hrvatske, dio ih koristi Erasmus+ projekte, kao i različite druge EU projekte i stipendije. Dio ih se ipak i vraća, čak i oni vrhunski studenti koji su imali i brojne ponude za nastavak karijere u inozemstvu. Tako je odabrala i Jasmina.

Završila je IV. Osnovnu školu u Varaždinu, a onda i IB program na Prvoj gimnaziji u Varaždinu. S obzirom na to da je bila odlična učenica sa završenim IB programom, mogla je zaista birati gdje će studirati.

- Kad sam još bila u srednjoj, tata i ja smo otišli na Sajam visokog obrazovanja i stipendija (SAS). Kad sam stajala kraj štanda Sveučilišta u Grazu, zamijetila sam štand New York Sveučilišta koji, iako je izgledao primamljivo, znala sam da financijski to ne možemo podnijeti i to sam rekla tati. No on je rekao neka probam, da ćemo naći način kako će se financirati moj studij - ispričala nam je Jasmina, koju je tad čuo čovjek sa štanda NYU-a i objasnio kako postoje stipendije.

- Odlučila sam se za New York Sveučilište u Abu Dhabiju i dobila sam punu stipendiju. Naime, nama su ispričali da je jedan od većih vanjskih donatora Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Samo knjige su na svakoj godini oko 800 dolara, a studij više od 60.000 dolara - rekla je Jasmina, koja je iskoristila i opciju koju nudi studij, a to je slušanje semestara u drugim državama.

- Bila sam u New Yorku, Šangaju, Londonu, L'Aquili, čak i Zagrebu, a Abu Dhabi mi je bio baza - rekla je, a mi smo je pitali koji semestar, odnosno koji grad joj je najdraži.

- Abu Dhabi bez previše razmišljanja, čak unatoč vrućinama. Grad je siguran i djevojke se mogu bez straha šetati po gradu, za razliku od New Yorka. Osjeća se da poštuju žene, a ujedno imaju jako nisku stopu kriminala. New York je super za društveni život, a Šangaj je prekrasan zbog kulture, najviše hrane - zaključila je Jasmina koja ima samo riječi hvale za profesore i sam kurikulum u Abu Dhabiju.

- Znam da su dobro plaćeni, no svejedno sam bila oduševljena profesorima koji su nam bili uvijek dostupni, a ulagali su i u naš daljnji razvoj te nam uvijek bili dostupni. Sa zaposlenicima u Centru za razvoj karijere konkretno su nas učili pisati i motivacijsko pismo i CV. Kolegiji koje smo slušali su bili i općeniti (o literaturi, povijesti i pisanju), ali i specijalistički (dinamika fluida, biofizika itd.), a često smo išli na klizanje, skok s padobranom u zatvorenom i ostalo - prepričava Jasmina, koja je završila glavni smjer (major) fiziku i dodatne smjerove (minor) neuroznanost i povijest umjetnosti.

Iako je bila zadovoljna životom vani, spletom okolnosti, dok je bila u Hrvatskoj, a u koju je doputovala kako bi radila istraživanje za završni rad, upoznala je profesora Dinka Mitrečića, s kojim i danas radi.

- Vidjela sam da je on taj čovjek s kojim ću se znanstveno dalje razvijati, a i vezana sam za svoju obitelj i dom. Iako je Sveučilište dva puta godišnje pokrilo let studentima kući, ja sam još uštedjela za dva leta te kupila avionske karte i za brata da dođe kod mene u New York i Abu Dhabi. Doma je doma, a i da budem iskrena, čini mi se da su plaće za moj posao slične i u inozemstvu - zaključila je Jasmina, koja je u Osijeku završila doktorat iz Biologije i Temeljnih medicinskih znanosti, a trenutačno je u Rijeci na prvoj godini doktorata u Fizici elementarnih čestica. I sve to dok drži vježbe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i radi u privatnoj firmi Omnion Research International.

- Cijeli život učim i radim. Usađene su mi radne navike i nije mi problem, pogotovo kad radim nešto što volim. Drugi doktorat samo znači da ću znati više onoga što već znam, u plusu sam - zaključila je mlada znanstvenica iz Varaždina.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • amro7777 02.12.2022.

    Bravo za mladu ženu :)

  • Splitski cvit 28.11.2022.

    Kad su članci o Niveskama, Magdalenama Knolicama i sličnim posvudušama i naslikušama onda se svekoliko pučanstvo buni zašto se piše o njima a ne o uspješnim nladim djevojkama. Sada je članak o jednoj takvoj i usporedite broj komentara pa će vam se sve razjasniti.

  • TDK 28.11.2022.

    I kakve sad koristi svijet ima od tebe?

Komentiraj...
Vidi sve komentare