Obavijesti

Tech

Komentari 7

Mlada znanstvenica Jasmina iz Varaždina: 'Studirala sam u pet zemalja s jednom stipendijom'

Mlada znanstvenica Jasmina iz Varaždina: 'Studirala sam u pet zemalja s jednom stipendijom'
10

Iako je bila zadovoljna životom vani, spletom okolnosti, dok je bila u Hrvatskoj, a u koju je doputovala kako bi radila istraživanje za završni rad, upoznala je profesora Dinka Mitrečića, s kojim i danas radi

VIDEO

Sanjala sam o sveučilištu Cambridge pola svog života, a završila na New York Sveučilištu (NYU) u Abu Dhabiju. I drago mi je da je tako ispalo, ispričala nam je naša sugovornica Jasmina Isaković (27), mlada hrvatska znanstvenica koja je nakon studija na New York Sveučilištu u Osijeku završila doktorat iz Biologije i Temeljnih medicinskih znanosti, a trenutačno je u Rijeci na prvoj godini doktorata u Fizici elementarnih čestica. I sve to dok drži vježbe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i radi u privatnoj firmi Omnion Research International.

S rođenom Varaždinkom razgovarali smo o tome kako je studirati u inozemstvu. Iz Hrvatske na studij u druge zemlje svake godine odlazi desetke studenata. Podaci pokazuju kako oko 70% Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Od onih koji se na to i odluče, dio ih nastavlja studije i život izvan Hrvatske, dio ih koristi Erasmus+ projekte, kao i različite druge EU projekte i stipendije. Dio ih se ipak i vraća, čak i oni vrhunski studenti koji su imali i brojne ponude za nastavak karijere u inozemstvu. Tako je odabrala i Jasmina.

Završila je IV. Osnovnu školu u Varaždinu, a onda i IB program na Prvoj gimnaziji u Varaždinu. S obzirom na to da je bila odlična učenica sa završenim IB programom, mogla je zaista birati gdje će studirati.

- Kad sam još bila u srednjoj, tata i ja smo otišli na Sajam visokog obrazovanja i stipendija (SAS). Kad sam stajala kraj štanda Sveučilišta u Grazu, zamijetila sam štand New York Sveučilišta koji, iako je izgledao primamljivo, znala sam da financijski to ne možemo podnijeti i to sam rekla tati. No on je rekao neka probam, da ćemo naći način kako će se financirati moj studij - ispričala nam je Jasmina, koju je tad čuo čovjek sa štanda NYU-a i objasnio kako postoje stipendije.

- Odlučila sam se za New York Sveučilište u Abu Dhabiju i dobila sam punu stipendiju. Naime, nama su ispričali da je jedan od većih vanjskih donatora Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Samo knjige su na svakoj godini oko 800 dolara, a studij više od 60.000 dolara - rekla je Jasmina, koja je iskoristila i opciju koju nudi studij, a to je slušanje semestara u drugim državama.

- Bila sam u New Yorku, Šangaju, Londonu, L'Aquili, čak i Zagrebu, a Abu Dhabi mi je bio baza - rekla je, a mi smo je pitali koji semestar, odnosno koji grad joj je najdraži.

- Abu Dhabi bez previše razmišljanja, čak unatoč vrućinama. Grad je siguran i djevojke se mogu bez straha šetati po gradu, za razliku od New Yorka. Osjeća se da poštuju žene, a ujedno imaju jako nisku stopu kriminala. New York je super za društveni život, a Šangaj je prekrasan zbog kulture, najviše hrane - zaključila je Jasmina koja ima samo riječi hvale za profesore i sam kurikulum u Abu Dhabiju.

- Znam da su dobro plaćeni, no svejedno sam bila oduševljena profesorima koji su nam bili uvijek dostupni, a ulagali su i u naš daljnji razvoj te nam uvijek bili dostupni. Sa zaposlenicima u Centru za razvoj karijere konkretno su nas učili pisati i motivacijsko pismo i CV. Kolegiji koje smo slušali su bili i općeniti (o literaturi, povijesti i pisanju), ali i specijalistički (dinamika fluida, biofizika itd.), a često smo išli na klizanje, skok s padobranom u zatvorenom i ostalo - prepričava Jasmina, koja je završila glavni smjer (major) fiziku i dodatne smjerove (minor) neuroznanost i povijest umjetnosti.

Iako je bila zadovoljna životom vani, spletom okolnosti, dok je bila u Hrvatskoj, a u koju je doputovala kako bi radila istraživanje za završni rad, upoznala je profesora Dinka Mitrečića, s kojim i danas radi.

- Vidjela sam da je on taj čovjek s kojim ću se znanstveno dalje razvijati, a i vezana sam za svoju obitelj i dom. Iako je Sveučilište dva puta godišnje pokrilo let studentima kući, ja sam još uštedjela za dva leta te kupila avionske karte i za brata da dođe kod mene u New York i Abu Dhabi. Doma je doma, a i da budem iskrena, čini mi se da su plaće za moj posao slične i u inozemstvu - zaključila je Jasmina, koja je u Osijeku završila doktorat iz Biologije i Temeljnih medicinskih znanosti, a trenutačno je u Rijeci na prvoj godini doktorata u Fizici elementarnih čestica. I sve to dok drži vježbe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i radi u privatnoj firmi Omnion Research International.

- Cijeli život učim i radim. Usađene su mi radne navike i nije mi problem, pogotovo kad radim nešto što volim. Drugi doktorat samo znači da ću znati više onoga što već znam, u plusu sam - zaključila je mlada znanstvenica iz Varaždina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu