To je to što me zanima!

Mobiteli s Windowsima tonu i dalje: Ima ih manje od 1 posto

Ukupno tržište pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine je zabilježilo rast od gotovo 4 posto, a najveći pomak zabilježili su kineski divovi koji trže 3 mjesta u top 5 kompanija.
Vidi originalni članak

Ukupna prodaja mobitela u prva tri mjeseca ove godine porasla je za gotovo 4 posto, no to se nije odrazilo i na brojkama telefona s Microsoftovim Windows operacijskim sustavom. Njihova prodaja nastavila je i dalje padati.

Dok je u istom razdoblju prošle godine 2,5 posto korisnika kupilo mobitele s Windowsima, početkom ove godine samo 2,4 milijuna kupaca (0,7 posto) odabralo je Windows telefon. Glavni razlog za ovaj pad je nedostatak novih uređaja, što je donijelo i velik pad prihoda (46 posto) od prodaje mobitela za Microsoft. 

Na globalnoj razini, u prvom kvartalu je isporučeno 349 milijuna uređaja, a vodeća kompanija s 23,2 posto udjela je Samsung, dok je Apple drugi sa 14,8 posto. Gartner navodi da su za rast prodaje zaslužni jeftini uređaji na novim tržištima i pristupačni 4G telefoni koje promoviraju operateri na brojnim tržištima. 

- Uz promjenu dinamike na tržištu pametnih telefona, kineske kompanije pojavljuju se kao novi globalni top brandovi - navodi Anshul Gupta iz Gartnera. Početkom prošle godine među top pet su bile dvije kineske kompanije s 11 posto udjela, a danas ih je tri (Huawei, Oppo, Xiaomi) i zajedno imaju 17 posto tržišta. Najveći rast zabilježio je Oppo koji se probio na 4. mjesto s rastom od 145 posto. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Zeleni_Zub 07.06.2016.

    W.P treba eutanizirati

  • chadjohn 27.05.2016.

    windows na mobitelu ko android na pc-u hahaha

  • srebric99 24.05.2016.

    Windowsi su krenuli nizbrdo odkad su uveli live tiles. Win 8 i 10 su promasaj, koliko god ga oni forsirali obicnim korisnicima, a live tiles izgledaju lose i na mobitelu i kompjuteru. Sa razlogom android drzi 80% smartphone-a, zato jer je bolji os za mobitele.

Komentiraj...
Vidi sve komentare