Obavijesti

Tech

Komentari 51

Mobiteli s Windowsima tonu i dalje: Ima ih manje od 1 posto

Mobiteli s Windowsima tonu i dalje: Ima ih manje od 1 posto
1

Ukupno tržište pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine je zabilježilo rast od gotovo 4 posto, a najveći pomak zabilježili su kineski divovi koji trže 3 mjesta u top 5 kompanija.

VIDEO

Ukupna prodaja mobitela u prva tri mjeseca ove godine porasla je za gotovo 4 posto, no to se nije odrazilo i na brojkama telefona s Microsoftovim Windows operacijskim sustavom. Njihova prodaja nastavila je i dalje padati.

Dok je u istom razdoblju prošle godine 2,5 posto korisnika kupilo mobitele s Windowsima, početkom ove godine samo 2,4 milijuna kupaca (0,7 posto) odabralo je Windows telefon. Glavni razlog za ovaj pad je nedostatak novih uređaja, što je donijelo i velik pad prihoda (46 posto) od prodaje mobitela za Microsoft. 

Na globalnoj razini, u prvom kvartalu je isporučeno 349 milijuna uređaja, a vodeća kompanija s 23,2 posto udjela je Samsung, dok je Apple drugi sa 14,8 posto. Gartner navodi da su za rast prodaje zaslužni jeftini uređaji na novim tržištima i pristupačni 4G telefoni koje promoviraju operateri na brojnim tržištima. 

- Uz promjenu dinamike na tržištu pametnih telefona, kineske kompanije pojavljuju se kao novi globalni top brandovi - navodi Anshul Gupta iz Gartnera. Početkom prošle godine među top pet su bile dvije kineske kompanije s 11 posto udjela, a danas ih je tri (Huawei, Oppo, Xiaomi) i zajedno imaju 17 posto tržišta. Najveći rast zabilježio je Oppo koji se probio na 4. mjesto s rastom od 145 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta