To je to što me zanima!

Musk otkrio blještavu raketu koju grade za put prema Marsu

Starship je ime rakete koja će voziti ljude prema Marsu, a SpaceX je pri kraju izrade prve testne rakete. Nju su dizajnirali da se vertikalno spusti kao što to rade i puno manje Falcon 9 rakete
Vidi originalni članak

SpaceX je nedavno odlučio svojoj BFR raketi dati puno privlačnije ime Starship (Zvjezdani brod), a sada su i pri kraju s izradom prvog prototipa rakete koja bi trebala voziti ljude na putovanja do Mjeseca i Marsa, ali i na svemirske letove oko Zemlje. 

Bit će to u konačnici moćnija raketa od trenutno najsnažnije Falcon Heavy, jer je dizajnirana da može ponijeti veći broj ljudi i sav teret koji im treba za takvu dugotrajnu misiju. 

No raketa koju grade u Teksasu nije konačna verzija niti je u punoj veličini. Ovo je testna raketa za suborbitalne VTOL letove, odnosno raketa koja neće ići u svemir već će njome testirati sustave za lansiranje i vertikalno spuštanje. Nešto slično kao što su radili i sa Grashopper raketama prije ugradnje na Falcon9 koji je letio u svemir. 

Orbitalna raketa bit će viša i imat će deblju oplatu te drugačiji nos. U svakom slučaju ova testna raketa blještavog sjaja izgleda i retro i futuristički te pomalo kao rakete iz crtića. Ovakva će i ostati jer su u SpaceX-u rekli kako će se metal previše ugrijati za boju. Prvi testovi ove rakete trebali bi uslijediti u sljedećim mjesecima (ožujak ili travanj), dok će orbitalni prototip biti spreman tijekom ljeta. 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • h1gh_3nd 15.01.2019.

    ma daj pa na aparatima su samo budale koke ovo vjeruju...

  • purger2017 13.01.2019.

    preporučujem članstvo adezea kao teret testnog leta

  • Vulgaris_1 12.01.2019.

    Duspara na aparatima

Komentiraj...
Vidi sve komentare