Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
63 komentara

Musk otkrio blještavu raketu koju grade za put prema Marsu

Starship je ime rakete koja će voziti ljude prema Marsu, a SpaceX je pri kraju izrade prve testne rakete. Nju su dizajnirali da se vertikalno spusti kao što to rade i puno manje Falcon 9 rakete

Foto: Reuters/SpaceX
63 komentara

SpaceX je nedavno odlučio svojoj BFR raketi dati puno privlačnije ime Starship (Zvjezdani brod), a sada su i pri kraju s izradom prvog prototipa rakete koja bi trebala voziti ljude na putovanja do Mjeseca i Marsa, ali i na svemirske letove oko Zemlje. 

Bit će to u konačnici moćnija raketa od trenutno najsnažnije Falcon Heavy, jer je dizajnirana da može ponijeti veći broj ljudi i sav teret koji im treba za takvu dugotrajnu misiju. 

No raketa koju grade u Teksasu nije konačna verzija niti je u punoj veličini. Ovo je testna raketa za suborbitalne VTOL letove, odnosno raketa koja neće ići u svemir već će njome testirati sustave za lansiranje i vertikalno spuštanje. Nešto slično kao što su radili i sa Grashopper raketama prije ugradnje na Falcon9 koji je letio u svemir. 

Orbitalna raketa bit će viša i imat će deblju oplatu te drugačiji nos. U svakom slučaju ova testna raketa blještavog sjaja izgleda i retro i futuristički te pomalo kao rakete iz crtića. Ovakva će i ostati jer su u SpaceX-u rekli kako će se metal previše ugrijati za boju. Prvi testovi ove rakete trebali bi uslijediti u sljedećim mjesecima (ožujak ili travanj), dok će orbitalni prototip biti spreman tijekom ljeta. 

Foto: SpaceX

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message