Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Musk otkrio blještavu raketu koju grade za put prema Marsu

Starship je ime rakete koja će voziti ljude prema Marsu, a SpaceX je pri kraju izrade prve testne rakete. Nju su dizajnirali da se vertikalno spusti kao što to rade i puno manje Falcon 9 rakete

Foto: Reuters/SpaceX
63 komentara

SpaceX je nedavno odlučio svojoj BFR raketi dati puno privlačnije ime Starship (Zvjezdani brod), a sada su i pri kraju s izradom prvog prototipa rakete koja bi trebala voziti ljude na putovanja do Mjeseca i Marsa, ali i na svemirske letove oko Zemlje. 

Bit će to u konačnici moćnija raketa od trenutno najsnažnije Falcon Heavy, jer je dizajnirana da može ponijeti veći broj ljudi i sav teret koji im treba za takvu dugotrajnu misiju. 

No raketa koju grade u Teksasu nije konačna verzija niti je u punoj veličini. Ovo je testna raketa za suborbitalne VTOL letove, odnosno raketa koja neće ići u svemir već će njome testirati sustave za lansiranje i vertikalno spuštanje. Nešto slično kao što su radili i sa Grashopper raketama prije ugradnje na Falcon9 koji je letio u svemir. 

Orbitalna raketa bit će viša i imat će deblju oplatu te drugačiji nos. U svakom slučaju ova testna raketa blještavog sjaja izgleda i retro i futuristički te pomalo kao rakete iz crtića. Ovakva će i ostati jer su u SpaceX-u rekli kako će se metal previše ugrijati za boju. Prvi testovi ove rakete trebali bi uslijediti u sljedećim mjesecima (ožujak ili travanj), dok će orbitalni prototip biti spreman tijekom ljeta. 

Foto: SpaceX

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message