To je to što me zanima!

Mutanti protiv plastike: Nadaju se da će bakterija očistiti more

Odbačena plastika sve je veći problem u oceanima, a znanstvenici su sada razvili mutirani oblik enzima pomoću kojeg bakterije još učinkovitije mogu razgrađivati odbačenu plastiku
Vidi originalni članak

Međunaodni tim znanstvenika slučajno je razvio mutirani oblik bakterije koji može razgrađivati plastiku, a mogao bi biti moćan borac protiv jednog od najgorih oblika zagađenja na svijetu. 

Timovi iz SAD-a i Velike Britanije do otkrića su došli dok su analizirali strukturu bakterije (Ideonella sakaiensis) koja je prisutna u centrima za reciklažu otpada u Japanu, a otkrili su je prije par godina. Kako kažu, Ideonella sakaiensis, može "jesti" polietilentereftalat (PET plastika) koji je patentiran tijekom '40-ih godina prošlog stoljeća, a danas se koristi u milijunima plastičnih boca, prenosi CNN.

Znanstvenicima je cilj bio analizirati strukturu bakterije, no slučajno su razvili enzim koji ju je učinio još učinkovitijom u razgradnji plastike. Njihovo bi otkriće moglo pomoći u razvoju rješenja za recikliranje milijuna tona plastike koja u okolišu može ostati stotinama godina, navodi se na Sveučilištu u Portsmouthu

- Igra sudbine često igra važnu ulogu u velikim znanstvenim otkrićima i naše nije iznimka od toga - rekao je profesor John McGeehan. Ovaj enzim može razgraditi i biološku zamjenu za platiku (PEF) koja također nije razgradiva. 

- Iako je poboljšanje skromno, neočekivano otkriće pokazuje da postoji prostor da te enzime dodatno poboljšamo, što nas približava rješenju za recikliranje sve većih planina odbačene plastike - rekao je McGeehan. Upravo na tome sada i rade, kako bi enzim mogli koristiti u industriji. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • dopizdilomi 18.04.2018.

    Super a kada se bakterija razmnoži i iziđe iz mora?

  • x00x 17.04.2018.

    ovi nisu gledali bas niti jedan SF film ????

  • 17.04.2018.

    mnogi u more svašta bacaju ali tko zna hoće li ovo biti od pomoći

Komentiraj...
Vidi sve komentare