To je to što me zanima!

Na institutu Ruđer Bošković znanstvenice su u vodstvu

Od 880 zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, 427 je doktora znanosti, od kojih je 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto. Od 11 predstojnika zavoda, četiri su znanstvenice, odnosno 36 posto
Vidi originalni članak

Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Stoga vas drage djevojčice i djevojke pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete  znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje!

Poručile su to u ponedjeljak  znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) svim djevojčicama i djevojkama povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, a video-poruku im je uputila dr. sc. Ivanka Jerić, kemičarka i pomoćnica ravnatelja.

Podaci za 'Ruđer' su iznad europskog prosjeka: Od 880 zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, 427 je doktora znanosti, od kojih je 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto. Od 11 predstojnika zavoda, četiri su znanstvenice, odnosno njih 36 posto, a udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija je 50 posto. Od tri pomoćnika ravnatelja dvije su žene, a od dva ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

U svome priopćenju ističu kako su prema podacima Eurostata iz 2017., 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji muškarci, a 41 posto žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30 posto svih zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju od 2014. do 2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata udio žena u znanosti unutar RH je 48 posto što 'Ruđer' postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare