To je to što me zanima!

Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača

Lani smo vidjeli i umanjenu verziju originalnog PlayStationa, a dok se čekaju nove informacije o petici, Sony se pohvalio sa 450 milijuna prodanih konzola u proteklih 25 godina
Vidi originalni članak

Ako smatrate da je Playstation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga, rekao je otac Playstationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. prosinca 1994. godine.

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neugledna, siva, plastična kutija tad je izgledala kao “space shuttle” i bila je nešto što je tog Božića sanjao apsolutno svaki klinac. No ubrzo su, kad su vidjeli njezine mogućnosti, o sad već legendarnoj “plejki” počeli sanjati i stariji.

Sonyjev Playstation se mogao zvati Nintendo Playstation i tko zna gdje bi sad Sony bio da se netko u Nintendu nije pomamio za novcem i nisu se mogli dogovoriti o podjeli očekivanog profita. Sony je ponudio svoje ideje za novu konzolu i Segi, no oni je nisu smatrali profitabilnom. Bijesan zbog propalih dogovora, predsjednik Sonyja Norio Ohga naredio je Kenu Kutaragiju da svejedno nastavi s razvijanjem Playstationa, koji će Sony samostalno prodavati. A Nintendu i Segi tako je poručio: “Vidjet ćete vi svojeg boga!”

Nezainteresirani konkurenti uskoro su se na najlošiji način uvjerili u mogućnosti novog “boga” među konzolama.

Sony je do koljena potukao Nintendo 64 i Sega Saturn revolucionarnim grafičkim i tehnološkim rješenjima, pa je konkurenciji bilo jasno da nema previše smisla natjecati se sa Sonyjem. Sega se uskoro potpuno povukla s tržišta konzola, a Nintendo je tek pojavom konzole Wii uspio oduzeti Playstationu dio kolača. A dok je Microsoft 2001. godine lansirao svoj Xbox, Sony je već odavno okrenuo milijarde na svojim konzolama.

Četiri generacije PlayStationa prodale su se u više od 450 milijuna primjeraka i odgojile generacije gejmera , koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer. Svatko tko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti gol u sudačkoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda.

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe . Američka vojska je povezala 1760 Playstationa 3 u jedno superračunalo zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računalo radili od običnih računalnih dijelova, stajalo bi 20-ak puta više.

Prošle godine Sony je predstavio i umanjenu verziju legendarne konzole iz 1994. godine koja je prilagođena modernim televizorima, a sljedeće godine trebali bi zaigrati i prve igre na PlayStationu 5.

 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • PCapitalist 08.12.2019.

    Eto imao sam tu srecu da sam igrao ps1 u vise navrata.Nakon toga posta vlasnik PS2 2002. godine, 2011 kupio PS3, pa onda 2017 PS4 na kojem sam odigrao preko 200 naslova, jos najvise iscekujem The last of us part 2 i onda se spremam za PS5.Uglavnom Playstation je za mene najbolja igraca kontola ikada.

  • 04.12.2019.

    Tekken 3

  • JohnnySilverhand 03.12.2019.

    Najbolja konzola,najbolje igre i najbolje vrijeme u kojem je PS1 postojao. 90e su bile zlatno doba i procvat igraćih konzola. I dan danas igram,ali nestala je ona čar kada bi otišao kod lokalnog pirata i kupio novu igru. Tad nije bilo na internetu prohoda niti pewdiepiea i ostalih ''streamera''nego bi stavio igru i s bratom izigrao dušu uz nju.Gledam današnje igre i koliko god vizualno dobro izgledale i koliko god su sveukupno tehnički naprednije,ja i dalje naviše volim igre za PS1.Mjenjao bi sve nove igre za originalnu trilogiju Resident Evila sa PS1.A i može li netko zaista reći da je Resident Evil 6 (2012) bolji od Resident Evila 3 (1999)?

Komentiraj...
Vidi sve komentare