Obavijesti

Tech

Komentari 36

Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača

Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača
12

Lani smo vidjeli i umanjenu verziju originalnog PlayStationa, a dok se čekaju nove informacije o petici, Sony se pohvalio sa 450 milijuna prodanih konzola u proteklih 25 godina

VIDEO

Ako smatrate da je Playstation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga, rekao je otac Playstationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. prosinca 1994. godine.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

PlayStation Classic 00:26

Neugledna, siva, plastična kutija tad je izgledala kao “space shuttle” i bila je nešto što je tog Božića sanjao apsolutno svaki klinac. No ubrzo su, kad su vidjeli njezine mogućnosti, o sad već legendarnoj “plejki” počeli sanjati i stariji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sonyjev Playstation se mogao zvati Nintendo Playstation i tko zna gdje bi sad Sony bio da se netko u Nintendu nije pomamio za novcem i nisu se mogli dogovoriti o podjeli očekivanog profita. Sony je ponudio svoje ideje za novu konzolu i Segi, no oni je nisu smatrali profitabilnom. Bijesan zbog propalih dogovora, predsjednik Sonyja Norio Ohga naredio je Kenu Kutaragiju da svejedno nastavi s razvijanjem Playstationa, koji će Sony samostalno prodavati. A Nintendu i Segi tako je poručio: “Vidjet ćete vi svojeg boga!”

Nezainteresirani konkurenti uskoro su se na najlošiji način uvjerili u mogućnosti novog “boga” među konzolama.

Sony je do koljena potukao Nintendo 64 i Sega Saturn revolucionarnim grafičkim i tehnološkim rješenjima, pa je konkurenciji bilo jasno da nema previše smisla natjecati se sa Sonyjem. Sega se uskoro potpuno povukla s tržišta konzola, a Nintendo je tek pojavom konzole Wii uspio oduzeti Playstationu dio kolača. A dok je Microsoft 2001. godine lansirao svoj Xbox, Sony je već odavno okrenuo milijarde na svojim konzolama.

Četiri generacije PlayStationa prodale su se u više od 450 milijuna primjeraka i odgojile generacije gejmera , koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer. Svatko tko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti gol u sudačkoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda.

PlayStation 3

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe . Američka vojska je povezala 1760 Playstationa 3 u jedno superračunalo zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računalo radili od običnih računalnih dijelova, stajalo bi 20-ak puta više.

Prošle godine Sony je predstavio i umanjenu verziju legendarne konzole iz 1994. godine koja je prilagođena modernim televizorima, a sljedeće godine trebali bi zaigrati i prve igre na PlayStationu 5.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje