To je to što me zanima!

Na pragu revolucije: Uspješno su majmunu presadili glavu?

Pod velom tajne: Iza izvješća stoji kontroverzni talijanski neuroznanstvenik Sergio Canavero. No, unatoč izvješću i fotografiji, liječnici diljem svijeta su jako skeptični
Vidi originalni članak

Presadili smo glavu majmunu , stoji u izvješću koje će u idućih nekoliko mjeseci najvjerojatnije biti objavljeno u časopisu Surgery i CNS Neuroscience & Therapeutics. Potpisuje ga kontroverzni talijanski neuroznanstvenik Sergio Canavero.

U razgovoru za časopis New Scientist izjavio je da je operaciju predvodio kirurg Xiaoping Ren na Medicinskom Sveučilištu Harbin u Kini. Operacija je navodno prošla uspješno .

Ipak, liječnici diljem svijeta su i dalje skeptični i traže Canavera dokaze. Fotografija i kratak opis nisu im dovoljni da povjeruju u moguću revoluciju u svijetu medicine.

- Spojili smo krvne žile tijela i glave, no nismo spajali kralježnicu . Ponovili smo eksperiment Amerikanca Roberta Whitea koji je 1970. napisao kako je glavu potrebno smrznuti na – 15 stupnjeva Celzijevih kako se mozak ne bi oštetio – navodi Canavero.

Surgery/Ren/HEAVEN-AHBR

Dodao je kako je majmun preživio operaciju i nije imao nikakve moždane ozljede .

Nakon 20 sati, majmuna su eutanazirali

Iz etičkih razloga, živim su ga držali samo 20 sati nakon operacije te su ga eutanazirali.

- Leđnu moždinu nismo spajali . To je najvjerojatnije moguće, no rez mora biti potpuno čist i obavljen u kupki od polietilen glikola, kemikalije koja sprečava propadanje moždanih ćelija – navode znanstvenici.

Neke filmove i fotografije s operacije pokazali su stručnjacima u časopisu New Scientist Ovo uključuje i video koji prikazuje miša koji njuška i pomiče svoje udove nekoliko tjedana nakon što mu je prerezana pa ponovo spojena leđna moždina u vratu.

C-Yoon Kim, sa Medicinskog sveučilišta Konkuk u Južnoj Koreji, koji je izvršio taj zahvat, tvrdi da je njegov tim demonstrirao oporavak motoričkih funkcija u prednjim i zadnjim udovima životinje.

- Upravo zato pretpostavljam da je moguće ponovno spojiti moždinu nakon što je potpuno odrezana - kaže C-Yoon Kim.

Ipak, sve je i dalje pod velom tajne .

- Neobično je da znanstvenici objave ikakav podatak o istraživanju prije nego ono bude objavljeno. Dok ga ne objave, za mene je to sve svinjarija – kazao je Arthur Caplan s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku za New Scientist.

Inače Canavero je medijima poznat od prije jer je najavio kako želi pomoći Rusu (31) u transplantaciji glave na novo tijelo. Novac za operaciju mislio je tražiti od direktora Facebooka Marka Zuckerberga. Za prostor mu se javila jedna bolnica u Vijetnamu.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • lokal patriota 23.01.2016.

    Ako ovo stvarno funkcionira mnogi političari će htjeti a im na njihova ramena presade bilo kakovu ljudsku glavu.

  • yar 21.01.2016.

    Zanima me da li ima mogućnost majmunovu glavu na ljudsko tijelo, eeee to bi bio posao :::)))

  • --- DAVOR --- 21.01.2016.

    Več vidim kako filmske zivijezde i njima slićni ugovaraju termine kod plasićara :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare