To je to što me zanima!

Najsretnije mjesto u svemiru: Snimili 'nasmijanu' galaksiju

U dalekim dubinama svemira Hubble je snimio skupinu galaksija među kojima se može vidjeti i 'poznato' lice, odnosno tri galaksije koje su se rasporedile tako da izgledaju kao nasmijano lice
Vidi originalni članak

Zahvaljujući teleskopu Hubble zavirili smo u daleke kutke svemira, a među najrazličitijim prizorima sada su otkrili i "nasmijano lice". Točnije, slika pokazuje skupinu galaksija koje su se tako rasporedile da podsjećaju na nasmijano lice. 

Tako se među dalekim galaksijama mogu prepoznati dvije žute točke koje izgledaju kao oči, dok se ispod vidi luk koji izgleda kao osmijeh. 

Inače, fotografija prikazuje cijeli niz različitih vrsti galaksija, a ovu u obliku osmijeha vidimo kao gravitacijsku leću, odnosno njena svjetlost do nas je stigla pod utjecajem drugog masivnog predmeta, toliko velikog da je moglo iskriviti svjetlost te galaksije, navodi NASA

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Bruno32 11.11.2018.

    Lot 131 da nisi ti jedan od onih ravnozemljaša?

  • Bruno32 10.11.2018.

    Najjača mi je fora kaj cijela ova kocka od slike snimi nekih kao stotinjak galaksija kaj mi sad vidimo,,a one fore svaka galaksija ima stotine i više milijuna zvijezda i to a tu zgledaju ko točkice .Pošto nemožemo istražit ni svoj sunčev sustav kak spada i treba pun k.... Opće da bi recimo vidjeli Pluton Neptun tam neke njihove mjesece i kaj ja znam,,Nek mi neko objasni kaj ima u cijelom ovom crnom prostoru izmedjju npr galaksija i koliko je to veliko??.

  • li15 07.11.2018.

    Kako ovaj teleskop moze vidjeti cisto ove galaksije? Zasto mu nekad ne zakloni pogled nekakav planet ili zvijezda iz nase ili susjedne galaksije? On kroz svu tu smrsu ima besprijekoran vidik. Bas cudo tehnike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare