Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
42 komentara

Najsretnije mjesto u svemiru: Snimili 'nasmijanu' galaksiju

U dalekim dubinama svemira Hubble je snimio skupinu galaksija među kojima se može vidjeti i 'poznato' lice, odnosno tri galaksije koje su se rasporedile tako da izgledaju kao nasmijano lice

On the hunt for newborn stars
Foto: ESA/Hubble & NASA; Acknowledgment: Judy Schmidt (geckzilla)
42 komentara

Zahvaljujući teleskopu Hubble zavirili smo u daleke kutke svemira, a među najrazličitijim prizorima sada su otkrili i "nasmijano lice". Točnije, slika pokazuje skupinu galaksija koje su se tako rasporedile da podsjećaju na nasmijano lice. 

Tako se među dalekim galaksijama mogu prepoznati dvije žute točke koje izgledaju kao oči, dok se ispod vidi luk koji izgleda kao osmijeh. 

On the hunt for newborn stars | Autor: ESA/Hubble & NASA; Acknowledgment: Judy Schmidt (geckzilla) Foto: ESA/Hubble & NASA; Acknowledgment: Judy Schmidt (geckzilla)

Inače, fotografija prikazuje cijeli niz različitih vrsti galaksija, a ovu u obliku osmijeha vidimo kao gravitacijsku leću, odnosno njena svjetlost do nas je stigla pod utjecajem drugog masivnog predmeta, toliko velikog da je moglo iskriviti svjetlost te galaksije, navodi NASA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message