To je to što me zanima!

Nakon šest mjeseci u svemiru veseli se obitelji i zvuku vjetra

Amerikanka Serena Aunon-Chancellor i Rus Sergej Prokopjev bili su na prvim misijama u svemiru, a zajedno s Alexandrom Gerstom sletjeli su u snijegom okovani Kazahstan
Vidi originalni članak

Tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) sigurno su se u četvrtak spustila na Zemlju, sletjevši u Kazahstan na ruskoj letjelici Sojuz, izvijestila je NASA.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To je bio prvi povratak iz svemirske stanice od listopada kada su američki astronaut Nick Hague i ruski kozmonaut Aleksej Ovčinjin sletjeli neozlijeđeni u Kazahstan nakon što je dvije minute nakon polijetanja zakazala raketa koja ih je trebala prevesti do Međunarodne svemirske stanice.

NASA-ina astronautkinja Serena Aunon-Chancellor, Nijemac Alexander Gerst iz Europske svemirske agencije (ESA) i ruski kozmonaut Sergej Prokopjev sletjeli su u 11 sati po lokalnom vremenu.

OTKRILI IH NA SVEMIRSKOJ POSTAJI Misteriozne 'bube' u svemiru: 'Astronauti bi mogli stradati...'

Aunon-Chancellor bila je u Svemiru 197 dana i pridonijela je stotinama znanstvenih eksperimenata koji se provode na Međunarodnoj svemirskoj stranici. Njoj i Prokopjevu to je bila prva misija u svemiru, a Aunon-Chancellor je nedavno rekla kako se najviše raduje obitelji. 

- To je ono što vam najviše nedostaje ovdje gore. Mislim da se nikad ne naviknete. Imamo podsjetnike, slike, video pozive, ali to nije kao zagrljaj voljenih - rekla je i dodala kako je sljedeće na listi želja da osjeti Zemlju, odnosno vjetar ili kišu.

NASA se od 2011., kad je SAD ukinuo svoj Space Shuttle program, oslanja na ruske rakete u prijevozu američkih astronauta na ISS. Američka svemirska agencija objavila je za travanj planove za testne letove s ljudskom posadom na komercijalnim raketama koje su izradili Boeing i SpaceX.

JEDVA SE SPASILI Otkrili zašto se pokvario Sojuz, sličan kvar na još dvije rakete?

Tročlana posada u dobrom je stanju, navela je NASA.

Incident u listopadu bio je prvi ozbiljni problem pri lansiranju u programu Sojuza od 1983. kada se posada jedva spasila prije eksplozije na lansirnom poligonu.

Na ISS-u ostala su tri astronauta: NASA-ina Anne McClain, David Saint-Jacques iz kanadske svemirske agencije i Rus Oleg Kononenko.

Nova tri astronauta pridružit će im se u veljači.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • h1gh_3nd 22.12.2018.

    koja je to sprdacina pa to je zalosno

  • black_cat 20.12.2018.

    ma tko zna di su oni bili😂

  • 20.12.2018.

    Sekta

Komentiraj...
Vidi sve komentare