Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
245 komentara

Misteriozne 'bube' u svemiru: 'Astronauti bi mogli stradati...'

Znanstvenici su na Međunarodnoj svemirskoj postaji otkrili napredan ekosustav 'infektivnih organizama' na postaji koji su slični bakterijama koji se nalaze u bolnicama na Zemlji

Foto: Međunarodna svemirska postaja
245 komentara

Prema posljednjem izvješću, Međunarodna svemirska postaja (ISS) inficirana je misterioznim svemirskim 'bubama' zbog kojih bi zdravlje astronauta moglo biti ozbiljno ugroženo, javlja New York Post.

Znanstvenici su otkrili napredan ekosustav 'infektivnih organizama' na postaji koji su slični bakterijama koji se nalaze u bolnicama na Zemlji.

NASA-in tim pronašao je pet različitih vrsta enterobakterija, pri čemu su istraživači procijenili da postoji '79 posto vjerojatnosti da mogu potencijalno uzrokovati bolest'.

Glavna mjesta infekcije na svemirskoj stanici su WC i područje u kojem astronauti vježbaju.

Foto: ISS/Facebook

Bakterije su optpone na lijekove?

Strahuje se da bi dijelovi bakterija mogli biti otporni na lijekove, zbog čega bi astronauti mogli biti u velikoj opasnosti.

Dr. Nitin Singh, glavni autor studije, izjavio je: 'S obzirom na rezultate otpornosti ovih bakterija na više lijekova i povećanu vjerojatnost patogenosti koju smo utvrdili, ove vrste bakterija mogu potencijalno predstavljati važna zdravstvena razmatranja za buduće misije.'

No, istraživači su naglasili kako bakterije trenutno nisu štetni za ljude koji se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

- Važno je shvatiti da sojevi bakterija pronađeni na ISS-u nisu bili virulentni, što znači da oni nisu aktivna prijetnja ljudskom zdravlju, već nešto što treba pratiti - kaže Singh.

NASA | Autor: NASA Foto: NASA

Dr. Kasthuri Venkateswaran, mikrobiolog u laboratoriju 'Jet Propulsion' otkrio je da su tri soja pronađene bakterije pripadala jednoj vrsti koja je uzrokovala bolest kod novorođenčadi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message