To je to što me zanima!

Napokon je stigao: Letećim autom preletite svaku gužvu

Mali leteći auto AeroMobil predstavili su na sajmu u Austriji. Za njega vam zasad ne treba pilotska dozvola. Dok je na kotačima, auto može pojuriti do 160 km/h
Vidi originalni članak

AeroMobil 3.0, dijete mame aviona i tate auta, konačno je poletio nebeskom cestom i provezao se pretrpanim asfaltnim prometnicama.

To superslovačko vozilo izumitelji su predstavili jučer na festivalu Pioneers u Beču. Dok je na kotačima, automobil može pojuriti do 160 kilometara na sat, a kad razvije krila, ta brzina se povećava sve do 200 km/h.

- Željeli smo ljude osloboditi svakodnevnog zatvora, a to su česte prometne gužve - kazao je Juraj Vaculik, jedan od osnivača AeroMobila za časopis Wired.

REUTERS/PIXSELL

Prvi model svog letećeg auta izradio je početkom 1990.

Dodatni poticaj za izradu takvog vozila je što većina zemalja još nema dovoljno sagrađenih cesta. AeroMobil može nadletjeti neprohodne krajeve i jednostavno sletjeti na bilo koju livadu dugu najmanje 50 metara. No unatoč silnim pritiscima i narudžbama, tvrtka ga još neće masovno proizvoditi dok takva vozila ne postanu standard.

- Ovaj auto nije igračka za neke holivudske filmove. Makar smo puno napredovali u zadnjih 25 godina, još nas čeka puno rada kako bismo sve usavršili - kaže glavni dizajner auta Štefan Klein. Za njega vam zasad ne treba letačka dozvola. Cijena još nije poznata, no izumitelji kažu da će biti između skupljeg auta i malog aviona.

REUTERS/PIXSELL

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 04.11.2014.

    super

  • boubou 31.10.2014.

    pa kome jos treba dozvola za letiti, ja se cudim sto i vozacki jos polazemo.....

  • toma789 31.10.2014.

    Ne treba pilotska dozvola?! Kaj su oni glupi, pa kolko ljudi još i u običnom autu ne zna mijenjati brzine, okretati volan kada se voze u natrag, i sad bi oni bez neke dozvole još dobili u ruke avion. Mislim da će se brzo to stajalište promjeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare