To je to što me zanima!

Napravili vučnu zraku kojom mogu povlačiti sitne predmete

Vučna zraka koju su napravili znanstvenici na sveučilištu u Australiji još nije kao ona na Enterpriseu, ali je sićušne predmete prebacivala na udaljenost do 20 cm
Vidi originalni članak

Znanstvenici koji se bave fizikom lasera napravili su vučnu zraku koju koriste kako bi privukli razne sićušne čestice. Sustav još nije ni blizu onima koje smo viđali u filmovima znanstvene fantastike, gdje Enterprise koristi vučnu zraku za pomicanje letjelica. Ali, prva vučna zraka dugog dometa dosad je prebacivala čestice promjera petine milimetra na udaljenost do 20 centimetara. 

Ovo je stotinu puta dalje od ranijih eksperimenata, navodi Wieslaw Krolikowski s Australskog nacionalnog sveučilišta. U priopćenju dodaje da je ovakva demonstracija laserske zrake svojevrsni 'sveti gral' za znanstvenike u području fizike lasera. 

Zraka može odbiti i privući objekte koristeći šuplju lasersku zraku, koja je svijetla na svojim rubovima, a tamna u središtu. Energija iz lasera gađa česticu i putuje preko njezine površine gdje se apsorbira i stvara žarišne točke. Čestice zraka koje se sudaraju s tim točkama se zagrijavaju i odbijaju od površine zbog čega se čestica odbija u suprotnom smjeru. Guardian piše kako bi se ova laserska zraka mogla koristiti u upravljanju atmosferskim zagađenjem, ali i u primanju sitnih čestica, koje mogu biti osjetljive ili opasne. 

anu.edu

Znanstvenici kažu i da bi ovakav sustav mogao raditi i na većim udaljenostima, ali nisu imali dovoljno velik laboratorij da ga testiraju.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 25

  • potlaceni2 23.10.2014.

    ljudi ja to koristin svaki dan hhhh vucem ljude za nos hhhj

  • cmario96 21.10.2014.

    svakih 6 godina znanje čovječanstva se udvostručuje tako da se naprimjer lijek za rak (makar vijerujem da je otkriven) otkrio bi se za nekoliko tijedana samo zašto prodati jedan lijek koji bi te izliječio odmah ako možeš više kemterapija raznih drugih stvari na kojima bi više zaradio

  • AntonTrdić 21.10.2014.

    daleko su ta vremena još od kirka, a mi još u kamenom dobu

Komentiraj...
Vidi sve komentare