To je to što me zanima!

Nasa izgubila vezu s letjelicom kojom su proučavali komete

Inženjeri vjeruju da je softverski kvar kriv za stalno resetiranje sustava, zbog čega letjelica ne može aktivirati potisnike i postaviti se u pravi položaj za komunikaciju
Vidi originalni članak

Nasa je izgubila radijsku vezu s letjelicom Deep Impact koja je u svemiru istraživala komete, ali i tražila planete izvan Sunčeva sustava. Posljednji uspješan kontakt imali su 8. kolovoza, a svi kasniji pokušaji da uspostave vezu su propali. Inženjeri vjeruju da je softverski kvar kriv za stalno resetiranje sustava, zbog čega letjelica ne može aktivirati potisnike i postaviti se u pravi položaj za komunikaciju sa Zemljom. Moguće je i da solarni panel na letjelici nije usmjeren prema Suncu kako bi proizvodio struju. 

Znanstvenici pokušavaju uspostaviti vezu, a sljedeći pokušaj kontaktiranja bit će za vikend. 

Deep Impact su lansirali 2005. godine kako bi proučavali komet Tempel 1. Istraživali su njegovu jezgru, ali i sastav površine. Letjelica je još proučavala i komet Hartley 2 te su snimali komet ISON koji se približava Suncu. 

Dodatna misija letjelice je i traganje za ekstrasolarnim planetima. Kako nema dovoljno goriva za put do drugih kometa, usmjerili su je prema asteroidu 2002 GT, koji putuje prema Zemlji. On će doći na udaljenost od 7,5 milijuna kilometara, a znanstvenici se nadaju da će se susresti 2020. godine, piše Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • johnny001122 13.09.2013.

    ma nema sanse. ako je ovaj u ciklickom restartu gotovo je. nikad ga nece dozvat.

  • ZvonimirDodic 12.09.2013.

    zato prastari voyager savrseno funkcionira.bas zanimljivo.

  • MarkoGuzzi 12.09.2013.

    pa kaj hoćeju imali su vezu od 2005 I sad je veza pukla, niš neuobičajeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare