To je to što me zanima!

Nasilno i prekrasno: Hubble snimio rađanje nove zvijezde

IRAS 14568-6304 nova je zvijezda koja je nastala na udaljenosti od 2500 svjetlosnih godina od Zemlje. Teleskop Hubble snimio je njezino rađanje u oblaku Circinus
Vidi originalni članak

NASA je ovaj tjedan objavila fotografije Hubblea, koje prikazuju tek rođenu zvijezdu unutar sjajnog oblaka svemirskih plinova i prašine. Nazvali su je IRAS 14568-6304, a nalazi se oko 2500 svjetlosnih godina od nas. Smještena je unutar molekularnog oblaka Circinus, odnosno zvjezdane formacije u kojoj nastaje velik broj zvijezda. Njegova masa je oko 250.000 puta veća od one našeg Sunca. 

Ova mlada zvijezda je spektakularna jer se iza nje vidi i formacija koja izgleda kao rep, a sastoji se od ostataka plinova i čestica iz oblaka iz kojeg je i nastala. Zvijezde nastaju kad se taj oblak plinova i čestica uruši pod vlastitim gravitacijskim privlačenjem. Tada nastaju zvijezda i njezin akrecijski disk, disk čestica koje bi nekad mogle formirati planete. No, nekad sav taj materijal i ne završi u zvijezdi, već je zvijezda u procesu formiranja počela izbacivati dio tih čestica u svemir, navodi NASA. Dodaju kako je ovaj fenomen atraktivan prizor, ali i prilika za otkrivanje novih spoznaja o formiranju zvijezda.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • inge from sweden 02.06.2014.

    malo previse sve znaju za nesto bogu iza nogu

  • AntonTrdić 02.06.2014.

    ...where ni man has gone before

  • axxxaaa 01.06.2014.

    Hubble zakon satelit, obožavam ga...pravi profi fotograf =)

Komentiraj...
Vidi sve komentare