To je to što me zanima!

Nema povratka: Zagrijavanje oceana ne može se zaustaviti

Ako i zamrznemo razine stakleničkih plinova na sadašnjim razinama, more će se nastaviti grijati kroz sljedeća stoljeća, rekao je američki oceanograf Greg Johnson
Vidi originalni članak

Nakon rekordnih temperatura prošle godine, zagrijavanje oceana zbog klimatskih promjena sada je nezaustavljiv proces koji bi mogao donijeti dodatni rast razine mora i podići opasnost od ekstremnih oluja, objavili su američki znanstvenici u četvrtak. 

U svom izvješću o klimi za 2014. koje temelje na istraživanjima 413 znanstvenika iz 58 zemalja navodi se da su na površini i gornjim slojevima oceana zabilježili rekordne razine zagrijavanja, osobito na sjevernom dijelu Tihog oceana, što je na tragu s ranijim podacima da je 2014. bila najtoplija. Rekordna je i razina mora bila u prošloj godini te se zadržala na stopi rasta od 3,2 do 4 milimetra godišnje kroz protekla dva desetljeća.

Reuters/Pixsell

Posljedice tih toplijih oceana osjećat ćemo u sljedećim stoljećima, čak i ako se poduzmu oštre mjere za smanjenje emisija ugljikova dioksida koji potiču te promjene u oceanima.  Oceanograf Greg Johnson iz Američke agencije za oceane i atmosferu usporedio je to s teretnim vlakom kojem treba puno snage da se pokrene, ali će se nastaviti kretati dugo nakon što smo ga pogurali. 

- Ako i zamrznemo razine stakleničkih plinova na sadašnjim razinama, more će se nastaviti grijati kroz stoljeća i tisućljeća, a kako se grije, rast će i razina - rekao je Johnson, prenosi Guardian

Idi na 24sata

Komentari 112

  • gamer3386 18.07.2015.

    A da se jednostavno skoncentriraju na neki drugi izvor energije kao sto je el struja i kroz 10 god preurede sistem normalno da nece jer im je u korist.

  • Zelen-oko 18.07.2015.

    Što se mene tiče neka. Volim vrućinu, mrzim hladnoću.

  • tutek 18.07.2015.

    Globalno zatopljenje naglo dolazi, evo danas je more bar za 3 stupnja toplije nego prošli tjedan ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare