To je to što me zanima!

Nevjerojatna snaga prirode: Potres smanjio Mount Everest

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Najveća planina na svijetu se, nakon razornog potresa u Nepalu, smanjila za oko 2,5 centimetra. Ipak rezultati su još 'sirovi' i treba pričekati sveobuhvatnu analizu
Vidi originalni članak

Razoran potres jačine 7,8 po Richteru koji je 25. travnja pogodio Nepal smanjio je Mount Everest. Najveća planina na svijetu smanjila se za oko 2,5 centimetra . Tako barem tvrdi UNAVCO, neprofitni geoznanstveni istraživački konzorcij, javlja Huffington Post . Analiza se bazira na podacima satelita Sentinel-1A Europske svemirske agencije, koji je prvi puta preletio preko pogođenog područja 29. travnja.

Pomicanje tektonskih ploča i potres uzrokovali su opuštanje Zemljine kore što je, pak, dovelo do blage redukcije visine Mount Everesta. No, prikupljeni podaci su još "sirovi" i sveobuhvatna analiza će potrajati nekoliko tjedana.

DLR/EOC/ESA

Ipak, Roger Bilha m, profesor geologije sa Sveučilišta Boulder u Coloradu, ne slaže se sa tom konstatacijom. On je usporedio cijeli proces s onim kada se odjednom ispusti stisnuta gumica za brisanje.

- Pritisnite gumicu i ona će se podići. Pustite je i ona će se vratiti svojem originalnom obliku - rekao je Bilham i dodao d a je ipak vjerojatnije da se Mount Everest 'smanjio' za svega jedan do dva milimetra .

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 66

  • XX87SS 05.05.2015.

    Mount Everest i pored toga ostaje najveći vrh na svijetu!:D

  • gabriella_1 04.05.2015.

    Je stvarno vijest! U odnosu na strahote prouzročene potresom...

  • true lies 04.05.2015.

    Umjesto da pomazu ljudima oni se brinu za tu planinu. Sramota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare