To je to što me zanima!

Njemačka agencija za okoliš: 'E-romobili i nisu tako zeleni'

Prema dokumentu UBA objavljenom u utorak "korištenje e-romobila umjesto hodanja ili vožnje biciklom loše je za okoliš i zdravlje".
Vidi originalni članak

Električni romobili koji su se razmnožili po ulicama gradova malo pridonose ekološkom prijevozu u gradovima, ocijenila je Njemačka agencija za zaštitu okoliša (UBA) za dpa.

- Dionice koje prelaze obično su vrlo kratke i mogu se normalno prijeći pješice, autobusom, željeznicom ili biciklom - kaže predsjednica UBA-e Maria Krautzberge.

U usporedbi s prijevozom biciklom mnogo su štetniji za okoliš, kaže Krautzberger.

Ona smatra da bi se trebali koristiti u predgrađima.

- Ima smisla tamo brzo premostiti veće udaljenosti do autobusa ili željeznice električnim romobilom umjesto automobilom - kaže.

I ministarstvo prometa sličnog je stajališta. "Električna mini-vozila moraju se osigurati u predgrađima", napisalo je ministarstvo na Twitteru.

Tako bi električni romobili imali ulogu u prvom i zadnjem kilometru prijevoza putnika.

Prema dokumentu UBA objavljenom u utorak "korištenje e-romobila umjesto hodanja ili vožnje biciklom loše je za okoliš i zdravlje".

Električni romobil po agenciji jedino bi bio koristan ako bi istisnuo osobni automobil.

- No to je slučaj samo kod malog broja korisnika - dodaje UBA.

Agencija koja pripada ministarstvu okoliša navodi da još nema istraživanja o upotrebi e-romobila u Njemačkoj.

Podaci iz Berlina pokazuju da se koriste na dionicama prosječne duljine od oko dva kilometra.

Istraživanje u Parizu pokazalo je da bi ljudi, kad ne bi imali na raspolaganju e-romobile, u 85 posto slučajeva tu dionicu prešli pješice, biciklom ili javnim prijevozom.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • 04.09.2019.

    Ništa na elektro pogon NIJE zeleno, sjetite se kako se ta struja dobija? Tesla je prije više 80 godina donio svijetu free energy, struju iz etera na bežični prijenost, konstruirao, uspješno testirao, mislite da je onima koji cvile o CO2 u intersu da naftu,benzin kao njen derivat,plin i ugljen apsolutno izbacimo iz upotrebe što bi bilo potrebno da uistinu želimo manjit CO2? Pa trilijuni, KVADRILIJUNI dolara na svjetskom nivou su upitanju, to vam je ujedno i odgovor zašto dan danas nema Teslinog principa bežičnog prijenosa enerije iz etera u primjeni, današnjom tehnologijom to bi bio mačji kašalj. Oni priču o CO2 i globalno zatopljenju isfuravaju kako bi prodavali nove tehnologije i strojeve pošto je tržište zasičeno staromodnom tehnologijom.

  • 04.09.2019.

    Nigdje se ne navodi zašto su štetni za okoliš.

  • 04.09.2019.

    Biciklisti i motoristi su najveća prijetnja u prometu. Električne romobile trenutno ne vidim tako često, ali ne sumnjam da će im bit uz bok. Za mene osobno nasretnije rješenje pješačenje ili javni prijevoz ako već ne voziš auto ili ti se ne da.

Komentiraj...
Vidi sve komentare