To je to što me zanima!

Nova aplikacija: Pitajte mobitel gdje je vlak i kad će vam stići!

Osim voznog reda te cijene karte, u aplikaciji HŽPP planer mogu se pogledati slike vagona, vidjeti je li niskopodni, pa može ući i invalid s kolicima. Zasad radi samo na android uređajima, ne i na kompjutorima
Vidi originalni članak

Gdje je taj vlak? OK, opet kasni. Evo i kiše... Zašto danas kasni? Takva pitanja više ne muče Karlovčanina Josipa Šalkovića (23) jer je iz vlastite muke ili vlastite potrebe izradio aplikaciju kojom prati kretanja vlaka i može znati kasni li. Zapravo, aplikacija je bila toliko dobra da je dobio ponudu HŽ Putničkog prijevoza da postane službenom aplikacijom za naše željeznice.

- Slušao sam na kolegiju iz programiranja o tome kako aplikacije mogu olakšati život ljudi. Oduševio sam se, pa sam olakšao život sebi i napravio aplikaciju kojom ću znati gdje je moj vlak kad idem iz Karlovca na studij u Zagreb, kasni li ili uopće ne stiže - kaže Josip, koji studira na Fakultetu elektronike i računarstva.

Prvu verziju aplikacije stavio je na Google Store još 2016., a sad ju je skinulo već 45.000 korisnika. Aktivno je koristi 25.000. Zahvaljujući suradnji s HŽ-om, proširio je sadržaj i mogućnosti aplikacije, preko koje se na vrlo jednostavan način može provjeriti vozni red vlakova, kasne li, postoje li radovi na pruzi, cijena karte, koliko je ona s popustima za studente, umirovljenike...

- Može se provjeriti i vrsta vlaka kojim se putuje, je li nov ili star, čak pogledati galeriju sa slikama tog vlaka i vidjeti je li vlak niskopodni i može li invalid s kolicima ući, kao i roditelj s dječjim kolicima. Lako je provjeriti može li se u vlak unijeti bicikl - kaže Josip.

STUDENTSKI VLAK 'Svim studentima želimo dati besplatan prijevoz vlakovima'

Aplikacija nudi i informacije koliko je vagona u vlaku, na koji peron i kolosijek stiže. Korisniku se pojavljuju informacije o tome gdje je točno vlak - primjerice 500 metara od postaje u Gajnicama te u realnom vremenu vidi kako se on približava. Za sada se preko aplikacije još ne mogu kupiti vozne karte, ali se nada da će se uskoro i to moći.

Inače, vozni red možete pretraživati i bez pristupa internetu nakon što aplikaciju skinete na mobitel. Nije dostupna za kompjutore.  A koliko su zadovoljni korisnici? Prve recenzije ocijenile su je s 4,8. Sad su pale na 4, što je očekivano nakon promjene dizajna i sučelja. 

- Programer se svakodnevno trudi poboljšavati aplikaciju i svaki put je bolja.Tako da svaka čast na trudu i uskoro će to biti super aplikacija - samo je jedna od recenzija Josipove aplikacije na Google Storeu.

ZA VOŽNJU OD 40 KM - 600 KUNA Dosta vam je gužve? E, uskoro ćete moći pozvati - leteći taksi

Ima i kritika, a koliko smo vidjeli, Josip odgovara na svaku i problem rješava odmah.

Zato je zaredalo i mnogo pohvala jer bi odgovorio na komentar i dao povratnu informaciju. Josip, koji je emotivno i privatno vezan za željeznicu, kaže kako mu je ovaj posao otvorio mnoga vrata, pa je 2017. godine dobio studentski posao u struci te u kozmetičkoj tvrtki radi također na razvijanju aplikacija. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • IgorChan1992 27.01.2019.

    Ovo mi je izrazito drago čitati. Da i Hrvatska ide polako ali sigurno dalje, barem tehnološki.

  • MaliDino 25.01.2019.

    Haha. Pa to odavno postoji u normalnim drzavama.

  • יֵשׁוּעַ 24.01.2019.

    Pitaš aplikaciju di je vlak - u 18-tom stoljeću...

Komentiraj...
Vidi sve komentare