To je to što me zanima!

Nova nada: Umjetna jajašca napravili od matičnih stanica

Znanstvenici su od običnih stanica miša uspjeli u laboratoriju proizvesti jajašca koja su oplodili. Mladi miševi bili su potpuno zdravi, a kasnije su se i sami razmnožavali
Vidi originalni članak

Nadu u liječenje neplodnosti kod ljudi podigla je u petak objava japanskih znanstvenika koji su uspjeli napraviti jajašca od običnih stanica normalnih miševa. 

Ovo otkriće povećava vjerojatnost da će ženama koje ne mogu proizvesti jajašca moći u laboratorijskim uvjetima proizvesti jajašca od njihovih vlastitih stanica i potom začeti. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu dobili su matične stanice od miševa, a potom ih genetski promijenili kako bi bile slične stanicama od kojih nastaju spermiji ili oocite (jajne stanice). Te su stanice potom spojili s onima koje bi se pretvorile u jajovode i usadili ih u miševe gdje su se razvile u jajne stanice. 

Njih su potom opet izvadili, oplodili i usadili u miša. Mladi miševi bili su zdravi, a nakon što su spolno sazreli mogli su se razmnožavati.

Voditelj istraživanja Michinori Saito napisao je u časopisu Science kako je ovo obećavajuća nada u reproduktivnoj medicini. Kaže da je ovo temelj za istraživanje i razvoj metodologije kojom će se moći razvijati stanice ne samo kod miševa već i drugih sisavaca, ali i ljudi. 

Upozorava kako se ne radi o gotovom lijeku te da imaju još puno posla.

- Ovo će nam pomoći kako bi još bolje razumjeli mehanizam stvaranja jajnih stanica i pokušali pojasniti uzroke neplodnosti - rekao je Saito, piše AFP, i dodao da planiraju istraživanja nastaviti i na majmunima i ljudima. 

Matične stanice od koji se mogu razviti određena tkiva u središtu su zanimanja mnogih znanstvenika jer bi se od njih mogli ponovno izgraditi oštećeni organi, no problem je bio što su se donedavno mogle dobiti samo iz embrija koji bi u tom procesu bili uništeni. Vjerske zajednice, među mnogima, su se protivile istraživanjima na embrionalnim matičnim stanicama, ali zahvaljujući istraživanju iz 2006. sada se mogu proizvoditi matične stanice iz tkiva s kože. 

Takve inducirane pluripotentne matične stanice imaju istu mogućnost razviti se u bilo koju stanicu. Znanstvenici iz Kyota prije godinu dana su uspjeli kod miševa sličnom metodom proizvesti i spermije. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • milamajkodisam 15.10.2012.

    to je ono "hebo ja sam sebe"

  • andrea1 08.10.2012.

    Nema toga čega se Japanci neće dosjetiti :)))

  • samopiceci 06.10.2012.

    Odkad svijetom hodaju klonovi, i prije one ovce, objave ovakvo nesto radi malo zabave za javnost, da vide kakve ce reakcije bit...

Komentiraj...
Vidi sve komentare