To je to što me zanima!

Novo otkriće s Antarktike znak je za uzbunu: 'Prijeti opasan i brz proces topljenja ledenjaka!'

Ledene jezgre su povijesni arhivi Zemljine atmosfere. Sastavljeni od slojeva leda koji su se formirali dok je snijeg padao i zbijao se tisućama godina, daju evidenciju o promjenama u okolišu tijekom tisućljeća
Vidi originalni članak

Znanstvenici su na Antarktici sa 600 metara dubine izvukli ledenu jezgru koja im je otkrila dokaze da se led na Zapadnom antarktičkom ledenom pokrivaču naglo smanjio prije osam tisuća godina što prema novom istraživanju pruža uvid u to kojom brzinom bi se ledene kape mogle topiti i podići razinu mora, prenosi CNN.

Tijekom posljednjeg Ledenog doba dio ledenog pokrivača smanjio se 450 metara i to u periodu od samo 200 godina. Studija objavljena u časopisu Nature Geoscience navodi kako je to prvi dokaz koji pokazuje ekstremno brz gubitak ledene površine uopće na Antarktici.

LEDENA GRDOSIJA VIDEO Najveća santa leda na svijetu pluta kod Antarktike

Iako su znanstvenici znali da je ledeni pokrivač bio veći na kraju posljednjeg ledenog doba nego danas, puno se manje znalo o tome kada se točno dogodilo to skupljanje, rekao je Eric Wolff, glaciolog sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i autor studije.

Ova studija to mijenja, rekao je za CNN. "Mogli smo točno odrediti kada se povukao, ali također smo mogli odrediti i kojom brzinom se povukao."

Sada je jasno da se ledeni pokrivač povukao i stanjivao vrlo brzo u prošlosti, rekao je Wolff, a strahuje se da bi do toga moglo opet doći. "Ako se počne povlačiti, to će se dogoditi vrlo brzo", dodao je.

ZNANSTVENICI ZABRINUTI Nije dobro: Alpe ostaju bez leda, prošle se godine otopilo više ledenjaka nego ikad prije

To bi moglo imati katastrofalne posljedice za globalni porast razine mora. Zapadni antarktički ledeni pokrivač ima dovoljno vode da podigne razinu mora za oko 5 metara, što bi uzrokovalo razorne poplave u obalnim mjestima i gradovima diljem svijeta.

Studija je "izvrstan detektivski rad" o velikom dijelu antarktičkog ledenog pokrivača, rekao je Ted Scambos, glaciolog sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Ključna poruka je da se "količina leda pohranjena na Antarktici može promijeniti vrlo brzo - tempom s kojim bi se mnogi obalni gradovi teško nosili", rekao je Scambos.

PORAŽAVAJUĆI PODACI UN: Ništa ne može zaustaviti otapanje ledenjaka, razine mora rastu dvostruko brže

Ledene jezgre su povijesni arhivi Zemljine atmosfere. Sastavljeni od slojeva leda koji su se formirali dok je snijeg padao i zbijao se tisućama godina, sadrže mjehuriće drevnog zraka kao i zagađivače koji daju evidenciju o promjenama u okolišu tijekom tisućljeća.

Zapadni antarktički ledeni pokrivač posebno je osjetljiv na klimatske promjene jer je tlo ispod njega ispod razine mora i pada prema dolje. Kada topla voda dospije ispod, može se vrlo brzo otopiti. "To može postati jako ubrzan proces, a to se očito dogodilo prije 8000 godina", rekao je Wolff.

SITUACIJA NIJE DOBRA VIDEO Sve veće temperature dovode do otapanja ledenjaka i stvaranja novih laguna

Ono što ove nalaze čini tako alarmantnima, rekla je Isobel Rowell, znanstvenica za ledenu jezgru pri British Antarctic Survey i koautorica studije, jest to da kada se to takvo brzo otapanje dogodi, “stvarno vrlo malo, ako ništa, možemo učiniti da ga zaustavimo, “, rekla je.

Ključna stvar je "ne igrati se s tim procesima", rekao je Wolff, a to znači uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama. "Još uvijek možemo izbjeći ove prijelomne točke", rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • DMont d.o.o 09.02.2024.

    Potopit će dalmaciju,bar ću onda ja moći iznajmljivati šupice ove svoje pod apartmane

  • migaču 09.02.2024.

    To ono dete greta promovira radi nečijih interesa . Lažu 100%

  • GoldenJack 08.02.2024.

    Nova stara studija prije cca 125 000 godina je razina mora bila 6-9 METARA iznad trenutne....sta se tada rastopilo i da li se moglo sprijeciti placanjem 3 eura po litri dizela?

Komentiraj...
Vidi sve komentare