To je to što me zanima!

Novost: Porez na auto će se plaćati odmah kod registracije

Vlasnici automobila plaćaju porez od 200 do 1500 kuna, a motoristi od 50 do 1200. Dosad smo to plaćali tijekom godine, a od 2017. to će se platiti kod produženja registracije
Vidi originalni članak

Porez na cestovna motorna vozila koji nam je sada obično stizao nekoliko mjeseci nakon registracije, od sljedeće godine plaćat ćemo pri produženju registracije u stanici za tehnički pregled. Kao što plaćamo cestarinu, vlasnici automobila i motocikala neće moći produžiti registraciju bez plaćanja tog poreza. 

Vlasnici automobila plaćaju porez od 200 do 1500 kuna, ovisno o starosti i snazi vozila, dok motoristi plaćaju porez od 50 do najviše 1200 kuna. 

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske rekao je za Glas Slavonije kako u stanicama za tehnički pregled neće biti nikakvih posebnih promjena jer se mijenja samo model plaćanja. Dodao je i da će vlasnici vozila u stanici dobiti rješenje o porezu, a navodi da se prema reakcijama građanima ovaj model čak i više sviđa jer će odmah riješiti svoje obaveze. 

Oni koji planiraju sljedeće godine kupovati auto zbog novih trošarina moraju računati i na više cijene vozila, o čemu smo pisali još prošli tjedan. Kod automobila koji su stajali do 100.000 kuna poskupljenje će iznositi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ovisno o njihovim ekološkim karakteristikama, odnosno potrošnji goriva i ispuštanju CO2 u atmosferu. Kod najskupljih i najsnažnijih automobila cijena bi trebala porasti i za nekoliko desetaka tisuća kuna. Poskupljenje neće osjetiti jedino rijetki kupci električnih vozila, na koja se i dalje ne moraju plaćati trošarine.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • ajetodoo 08.12.2016.

    ¸To je notorna glupost i pljačka, kao i svako plaćanje poreza unapred. Ako registriram u 4. mjesecu i platim porez za cijelu godinu, tko meni garantira da ću auto imati cijelu godinu. Isto mi i porez za kuću za odmor stiže u 6. mjesecu, treba ga platiti u roku 15 dana, a tko mi garantira da mi požar, potres, teroristi, ili bura ne sjebe kuću u prvoj polovici godine.Isto i sa autom.

  • vilenjak045 08.12.2016.

    ma jeb... oni sebe. u redu je prvih 10 godina ili kolko se već plača porez dugo na novo vozilo ali kad oni meni počneju slat porez za motor star 20+ god. kao neki luksuz. a nitko se od njih ne pita kolko sam dugo moro radit da si skupim novaca za tak neš kao i svatko drugi od nas malih ljudi. što sebi ne lupaju porez na vikendice, vile, jahte itd. oni su toga oslobođeni.

  • Cukrena 07.12.2016.

    Tako je lakše, da slučajno ne zaborave poslati uplatnicu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare