Obavijesti

News

Komentari 253

Znate li gdje će biti najskuplje kupiti novi auto? U Hrvatskoj!

Znate li gdje će biti najskuplje kupiti novi auto? U Hrvatskoj!
1

Bez obzira na to jesu li jeftini, skupi, ekološki prihvatljivi ili tehnološki zastarjeli, zbog novih trošarina koje uvodi Vlada poskupit će gotovo svi automobili na tržištu

VIDEO

Vlada je na telefonskoj sjednici u petak odlučila kako će dodatno pojeftiniti skuplje automobile. To je već drugo predomišljanje Vlade jer su prvo htjeli da poskupe samo jeftiniji modeli, a pojeftine najskuplji što je bilo izvan svake logike.  Pod pritiskom kritika javnosti odlučili su povećati porez na skuplje automobile, ali onda su se opet predomislili. 

Tako su u petak usvojili amandman HDZ-ova zastupnika Žarka Tušeka i smanjili oporezivanje skupljih vozila.

Ukupni porez se računa prema više parametara(ispuštanje CO2, osnovna naknada), a jedan od njih je i postotak prodajne cijene. Vlada je primjerice predložila da dio tog poreza za automobile iznad 600.000 kuna bude 30 posto, sada će biti 25 posto prodajne cijene. Za vozila između 500 i 600 tisuća kuna porez je bio predložen 25 posto, sada ide na 20 posto. Za ona vrijednosti od 450 do 500 tisuća kuna, predloženo je bilo 20 posto, a sada pada na 15 posto.   

Obrazloženje Vlade za ovaj potez i novi amandman jest da bi inače narušili tržište i odmogli trgovcima skupljih automobila koji bi onda morali otpuštati radnike.  

No, unatoč tome, treba reći kako, kada su automobili u pitanju, poskupljenje će osjetiti svi. Bez obzira na to jesu li jeftini, skupi, ekološki prihvatljivi ili tehnološki zastarjeli, zbog novih trošarina poskupit će gotovo svi auti na tržištu.

Najeftiniji modeli: Cijena raste od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna

Kod jeftinijih novih automobila koji su do sada stajali do 100.000 kuna poskupljenje će iznositi od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna, ovisno o njihovim ekološkim karakteristikama, odnosno potrošnji goriva i ispuštanju CO2 u atmosferu.

Kod najskupljih i najsnažnijih automobila cijena bi trebala porasti i za nekoliko desetaka tisuća kuna. Poskupljenje neće osjetiti jedino rijetki kupci električnih vozila, na koja se i dalje ne moraju plaćati trošarine.

Hoće li se spuštati marže? Jako teško...

Pitanje je hoće li zastupnici reagirati i spustiti svoje marže kako bi umanjili utjecaj trošarina na cijenu. Većina njih takav manevarski prostor nema jer su prodajne marže već ionako niže nego u većini europskih država.

Zbog novih trošarina Hrvatska će biti među najskupljim državama za kupnju novih automobila u ovom dijelu Europe.

Ovakve trošarine u većini drugih zemalja - uopće ne postoje

Osjetno skuplje automobile kupuju jedino stanovnici skandinavskih država zbog ogromnih ekoloških poreza. U većini drugih zapadnoeuropskih država trošarine na automobile u ovakvom obliku uopće ne postoje, plaća se samo porez na dodanu vrijednost.

Čini se kako bi u Hrvatskoj mogla porasti prodaja rabljenih automobila...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije