To je to što me zanima!

Odabrala ga NASA: Autor naj postera o svemiru je naš Filip!

Filip Glogoški (18) pobijedio je na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za Svjetski dan svemira. Njegov plakat je pobijedio i bit će otisnut u više od 100.000 primjeraka
Vidi originalni članak

Cijeli projekt trajao je oko godinu dana. Stručna komisija koja vrednuje plakate tražila je da napravim nekoliko verzija. Izradio sam ih 27, a oni su na kraju odabrali prvi, kaže maturant Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Filip Glogoški (18) pobijedio je na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za Svjetski dan svemira. Naime, svake godine od 4. do 10. listopada obilježava se Svjetski tjedan svemira na inicijativu UN-a. Uz brojne druge manifestacije, organizira se i natječaj za izradu plakata, u kojemu sudjeluju učenici iz cijelog svijeta.

- Za natječaj smo saznali u školi od predstavnika asocijacije World Space Week, koji nam je rekao da je ovogodišnja tema plakata promatranje Zemlje iz satelita i dao nam opširne uvjete natječaja. Iako sam do tada malo znao o svemiru i shuttleovima, dok sam čitao taj natječaj, u glavi mi se slagala ideja koju sam i slijedio do samoga kraja - kaže Filip.

Najteže mu je bilo ispoštovati zahtjev da letjelica mora izgledati autentično, a ipak sadržavati dijelove letjelica iz Amerike, Kine i Rusije, s obzirom na to da će plakat biti izložen u svim dijelovima svijeta. No mentor, a kasnije i ljudi u NASA-i, bio je oduševljen Filipovim rješenjem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Budući grafički dizajner izuzetno je ponosan na ovo priznanje. Iako nema novčane nagrade jer se radi o neprofitnoj organizaciji, njegov će plakat biti otisnut u više od 100.000 primjeraka te će se izložiti u svim zemljama svijeta. Priznanje će mu sigurno pomoći i pri upisu fakulteta, a Filip se nada upisu Grafičkog fakulteta u Zagrebu.

- Dosad sam već radio plakate i šest metara dugačke banere za osječke Udruge i neprofitne organizacije. Ali ovo mi je prvi međunarodni uspjeh - skroman je Filip iako će njegovo ime i prezime stajati na plakatu koji će gledati cijeli svijet i kojega profesori opisuju kao vrijednog, pedantnog te s odličnim smislom za estetiku i dizajn.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • --- DAVOR --- 06.10.2016.

    Hrvatska je svjetski prvak po izvozu pameti! Čestitke!

  • kabrit 06.10.2016.

    super i 10000 euriča bar

  • spacegoddess 06.10.2016.

    cestitke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare