Obavijesti

Tech

Komentari 30

Odabrala ga NASA: Autor naj postera o svemiru je naš Filip!

Odabrala ga NASA: Autor naj postera o svemiru je naš Filip!
3

Filip Glogoški (18) pobijedio je na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za Svjetski dan svemira. Njegov plakat je pobijedio i bit će otisnut u više od 100.000 primjeraka

VIDEO

Cijeli projekt trajao je oko godinu dana. Stručna komisija koja vrednuje plakate tražila je da napravim nekoliko verzija. Izradio sam ih 27, a oni su na kraju odabrali prvi, kaže maturant Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:54

Filip Glogoški (18) pobijedio je na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za Svjetski dan svemira. Naime, svake godine od 4. do 10. listopada obilježava se Svjetski tjedan svemira na inicijativu UN-a. Uz brojne druge manifestacije, organizira se i natječaj za izradu plakata, u kojemu sudjeluju učenici iz cijelog svijeta.

- Za natječaj smo saznali u školi od predstavnika asocijacije World Space Week, koji nam je rekao da je ovogodišnja tema plakata promatranje Zemlje iz satelita i dao nam opširne uvjete natječaja. Iako sam do tada malo znao o svemiru i shuttleovima, dok sam čitao taj natječaj, u glavi mi se slagala ideja koju sam i slijedio do samoga kraja - kaže Filip.

Najteže mu je bilo ispoštovati zahtjev da letjelica mora izgledati autentično, a ipak sadržavati dijelove letjelica iz Amerike, Kine i Rusije, s obzirom na to da će plakat biti izložen u svim dijelovima svijeta. No mentor, a kasnije i ljudi u NASA-i, bio je oduševljen Filipovim rješenjem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Budući grafički dizajner izuzetno je ponosan na ovo priznanje. Iako nema novčane nagrade jer se radi o neprofitnoj organizaciji, njegov će plakat biti otisnut u više od 100.000 primjeraka te će se izložiti u svim zemljama svijeta. Priznanje će mu sigurno pomoći i pri upisu fakulteta, a Filip se nada upisu Grafičkog fakulteta u Zagrebu.

NK Osijek - NK Inter Zapresic

- Dosad sam već radio plakate i šest metara dugačke banere za osječke Udruge i neprofitne organizacije. Ali ovo mi je prvi međunarodni uspjeh - skroman je Filip iako će njegovo ime i prezime stajati na plakatu koji će gledati cijeli svijet i kojega profesori opisuju kao vrijednog, pedantnog te s odličnim smislom za estetiku i dizajn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.