To je to što me zanima!

Operaciju na mozgu prenosili na Vineu, pacijent svirao gitaru

Bradu Carteru (39) prije 7 godina su dijagnosticirali esencijalni tremor. U bolnici u Las Vegasu ugradili su mu neurostimulator, a cijeli zahvat prenosili su uživo online
Vidi originalni članak

Bolnica u Los Angelesu prva je u svijetu cijelu operaciju na mozgu prenosila koristeći Vine, aplikaciju u kojoj možete dijeliti kratke video snimke. Uz to, operaciju su na Twitteru pratili i Instagram fotografijama, a tijekom cijelog zahvata Brad Carter (39) bio je budan te ga se može vidjeti i kako svira gitaru dok liječnici operiraju. Carteru, koji se bavi glumom, prije 7 godina je dijagnosticiran esencijalni tremor.

Duboka stimulacija mozga (DBS) nije kompliciran zahvat i ovo je bio jubilarni 500. za Medicinski centar Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu. Zahvatom se pomaže i ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti te se u mozak ugrađuje neurostimulator koji šalje električne impulse i smanjuje tremor ruku te poboljšava motoričke funkcije. 

- Nemaju svi prilike vidjeti operaciju, a pogotovo biti budan tijekom neke operacije. Mislio sam da je ovo dobra prilika da podijelimo cijelu priču sa svijetom - rekao je Nader Pouratain za Huffington Post. Dodao je kako je ovo bio potpuno rutinski zahvat. Tijekom operacije pacijent je budan te mora obavljati razne testove kako bi liječnici vidjeli da su ispravno postavili neurostimulator. Carteru su se zbog bolesti tresle ruke i titralo mu je oko te nije mogao svirati gitaru. Zbog toga je tijekom zahvata svirao gitaru, a u kratkim isječcima može se vidjeti kako mu se vještina popravlja i kako mu se smirila ruka.

Više o samoj operaciji te ostale tvitove i slike pogledajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • EXAndrea 26.05.2013.

    ♫♪...Zazeli zelju i suti dok gitara svira pusti nek' te pjesma opija i dira Samo sklopi oci nemoj nista reci sasvim polagano operacija ce teci...♫♪♫

  • Gibbs 26.05.2013.

    nisam baš nekaj strašljiv, ali operacije su mi bljak. Ne bi mogel ni držati gitaru, a kam još svirati nekaj.

  • marijaterezija2 26.05.2013.

    Glava je glava ali uvjek postoji tabletica plava :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare