To je to što me zanima!

Opet će loviti male zelene: Dat će milijune da obnove teleskop

Guvernerka Portorika dala je osam milijuna dolara za čišćenje ostataka teleskopa Arecibo. Njegov popravak je preskup, pa je sada nova ideja da se dizajnira novi teleskop koji bi ga trebao zamijeniti
Vidi originalni članak

Slavni teleskop Arecibo nedavno se raspao što je razočaralo brojne znanstvenike diljem svijeta, no sada se čini da nije potpuno otpisan i da bi u budućnosti opet mogao krenuti u lov na izvanzemaljce.

Guvernerka Portorika Wanda Vazquez izvršnom uredbom je odobrila 8 milijuna dolara kojima će krenuti u ponovnu izgradnju teleskopa. Navodi se da je to važno javno pitanje, ali i povijesno mjesto te da će ovaj opservatorij ponovno postati svjetski važan edukacijski centar, prenosi Daily Mail.

ZNANSTVENICI U ŠOKU 'Lovio' je i izvanzemaljce: Veliki teleskop u Portoriku se raspao

Ovaj iznos je tek početak u cijeloj priči, jer će se sa osam milijuna dolara krenuti u uklanjanje ruševina i dizajn novog. Iz vlade Portorika su uvjereni da će lekcije iz prošlosti i preporuke znanstvene zajednice dovesti do novog teleskopa koji će biti važan u sljedećim desetljećima. 

Američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF) komentirala je da bi popravak teleskopa bio opasan posao, no to ne isključuje izgradnju novog, za što će biti potrebno puno više novca. Za Engadget su rekli da je to višegodišnji proces koji uključuje procjenu potreba znanstvene zajednice, ali i utjecaj na okoliš.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • totalnoodvaljen 01.01.2021.

    Arecibo je izgrađen tamo radi dvije stvari : položaj blizu ekvatora i već gotovi stari vulkan koji je bio taman tog oblika za antenu. Gdje će naći drugi koji će zadovoljavati te uvjete?

  • Bandiljero 01.01.2021.

    To je onaj teleskop iz filma kontakt.

  • Dalibor0704 01.01.2021.

    Portoriko ima od tog teleskopa 0,1% koristi. Neka oni kojima treba, a nalaze se sjeverno od njih, izgrade novi za svoju lovu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare