To je to što me zanima!

Osmijeh iz svemira: Hubble snimio veseli klaster galaksija

Vesele oči zapravo su svijetle galaksije, a linije koje ocrtavaju osmijeh prouzrokovao je vrlo jak efekt gravitacijske leće. Zbog toga ova pojava izgleda vrlo zanimljivo
Vidi originalni članak

U središtu ove fotografije, koju je načinio NASA-in i ESA-in teleskop Hubble, je klaster galaksija SDSS J1038+4849 koji se doima kao da se smije. Dva narančasta oka i nos u sredini pridonose izgledu "smajlija". 

Vesele oči zapravo su svijetle galaksije, a linije koje ocrtavaju osmijeh prouzrokovao je vrlo jak efekt gravitacijske leće. 

Klasteri galaksija najmasivnije su strukture u svemiru koje proizvode jako gravitacijsko zračenje i ponašaju se kao svemirske leće koje mogu povećati, deformirati i iskriviti svjetlo iza njih.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • alan ford_1 10.02.2015.

    baš se smiju

  • Mr.Garfield 10.02.2015.

    Albert Einstein je već 1915/16 u svojoj općoj teoriji relativnosti korektno opisao efekt gravitacijske leće. 1919te se je gravitacijski efekt u eksperimentalnoj provjeri potvrdio te Einsteinovu teoriju relativnosti učinio svjetski poznatom i priznatom teorijom. Zahvaljujući teleskopu Hubble smo nakon skoro 100 godina od možda najvećeg Einsteinovog otkrića u mogućnosti fenomene vječite igre gravitacije i materije pratiti udobno iz naših dnevni soba ;-)

  • lilyan 10.02.2015.

    sreća da je gore di je, sad bi bilo selfija sa veselom galaksijom

Komentiraj...
Vidi sve komentare