To je to što me zanima!

Otkriće antropologa u Osijeku: 'Huni su bili ovdje u 5. stoljeću'

Sva tri kostura pronađena u Osijeku su različitog podrijetla, a jedan od njih je prvi i najraniji pojedinac pronađen iz razdoblja velike seobe s takvim genetskim podrijetlom identificiran u Europi
Vidi originalni članak

U novom broju uglednog znanstvenog časopisa PLOS ONE objavljen je znanstveni rad "Deformacija lubanja i genetska raznolikost kod tri adolescenta iz razdoblja velike seobe naroda iz Osijeka u istočnoj Hrvatskoj", kojeg potpisuje međunarodni tim znanstvenika, javlja Večernji list. 

U istraživanju je sudjelovao i hrvatski tim pod vodstvom dr. sc. Marija Novaka s Instituta za antropologiju iz Zagreba. Predstavili su rezultate bioarheološke, izotopske i genetičke analize troje ljudi koje su pronašli tijekom arheoloških istraživanja u Osijeku 2013. Trojica muškaraca živjeli su u doba velike seobe naroda, u 5. stoljeću i povezani su s pristunošću raznih nomadskih naroda kao što su Huni i germanska plemena poput Gepida i Ostrogota. 

Ovo istraživanje je posebno zato što su lubanje dvojice muškaraca umjetno deformirane različitim tehnikama. 

- Nadahnuće za ovo istraživanje dobili smo na temelju neobičnog načina sahranjivanja tih osoba, ali i zbog toga što smo utvrdili da su dvije lubanje umjetno deformirane - rekao je Daniel Fernandes, poslijedoktorand na Odjelu za evolucijsku antropologiju sveučilišta u Beču i jedan od autora studije za Večernji list. 

Svaki od analiziranih muškaraca ima drugačije podrijetlo. Jedan je vjerojatno Hun, izgled druge lubanje sugerira da je s Bliskog Istoka što sugerira da se radi o pripadniku Alana, iranskog nomadskog naroda, dok je muškarac s normalnom lubanjom iz Europe. 

Uzrok smrti, kao i povezanost trojice muškaraca, znanstvenici nisu mogli otkriti iako su pokopani u istom grobu. 

Antroplog Mario Novak istaknuo je za Večernji da je iznimno važno da su sva trojica različitog podrijekla, a adolescent istočnoazijskog podrijetla prvi je i najraniji pojedinac iz razdoblja velike seobe naroda s takvim genetskim podrijetlom identificiran u Europi. 

– Na temelju prikazanih rezultata možemo pretpostaviti da je određena vrsta umjetne deformacije lubanje mogla biti vizualni pokazatelj članstva u određenoj kulturnoj, odnosno plemenskoj skupini. Nadalje, čini se da su te skupine tijekom velike seobe naroda u Panonskoj nizini imale vrlo bliske kontakte – kaže dr. Novak. 
 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 23.08.2019.

    ne slažem se sa nalazima.po tvrdnjama svjetskog stručnjaka za kosti šešelja, u intimnim krugovima zvan balerina, gdje god zabiješ pijuk izleti srpska kost.

  • Softi 22.08.2019.

    Ima li ostataka bijelih čarapa?

  • ĐorđePatković 22.08.2019.

    orban ih je podmitio za tu analizu

Komentiraj...
Vidi sve komentare