To je to što me zanima!

Otkrili kako imati "satelitsku navigaciju" za svemirski brod

Koristeći zračenje neutronskih zvijezda znanstvenici s instituta Max Planck misle da se može putovanje kroz zvijezde odrediti s točnošću unutar nekoliko kilometara
Vidi originalni članak

Znanstvenici s instituta Max Planck rade na sustavu koji bi omogućio navigaciju svemirskim brodovima, baš kao što imamo u automobilima. Koristili bi pulsare koji bi vodili svemirski brod na putu među zvijezdama, slično kao što su moreplovci koristili zvijezde za navigaciju, no ovdje bi koristili neutronske zvijezde jer se njima može precizno odrediti putanja.

Za precizno određivanje položaja, bilo gdje u svemiru, koristili bi rengensko zračenje pulsara.

Neutronske zvijezde nastaju u eksplozijama supernove tj. sunca koje se urušilo do te mjere da se većina protona i elektrona stopila u neutrone. Imaju snažna magnetna polja koja emitiraju pulseve zračenja, a zbog brze rotacije nazivaju se pulsari. Kako se zračenje može precizno izmjeriti, letjelica bi mogla isplanirati rutu s točnošću unutar nekoliko kilometara, kažu znanstvenici i dodaju kako je uzbudljivo što sada imaju tehnologiju koja će našim potomcima pomoći u prvim putovanjima među zvijezdama, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bedomedo 30.03.2012.

    jedan sitni detalj iz naslova "Koristeći zračenje neutronskih zvijezda znanstvenici s instituta Max Planck misle da se može putovanje kroz zvijezde odrediti s točnošću unutar nekoliko kilometara" zasto bi itko putovao kroz zvjezde ??

  • Brane_1 29.03.2012.

    Jasna stvar, većina pulsara emitira pulseve elektromagnetskog zračenja frekvencijom od nekoliko stotina puta u sekundi, pa i više (toliko brzo se vrte oko svoje osi), i to pulsiranje je toliko precizno da se može mjeriti s točnošću najboljih cezijevih atomskih satova. Međutim, postoji jedna caka, neutronske zvijezde s vremena na vrijeme dožive tzv. "glitch", kratak preskok, trzaj u okretanju koji nastaje zbog preslagivanja ultraguste unutrašnjosti neutronskih zvijezda (koja je kod onih masivnijih načinjena možda čak i od tzv. "čudne materije", odn. kvarkova, čestica od kojih su načinjeni protoni i neutroni), nakon kojeg pulsar može i značajno da uspori, i nekoliko stotina puta, tako da naposlijetku ni pulsari nisu dovoljno precizni za ovu svrhu, makar ne na neka duža razdoblja...

  • angelos 29.03.2012.

    može se to i prije korisiti, neka porade na tome...ja prva putujem.hahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare