To je to što me zanima!

Otkrili zidine iz 14. stoljeća: Ima puno kostura, kovanica...

Zidine su pratile prirodnu konfiguraciju terena, od sjevera luke Umaga do južne uvale Moele. Iste su sagrađene uz samostan posvećen sv. Jakovu i Bartolomeju te uz crkvu Majke Božje Žalosne
Vidi originalni članak

Kako navode na internetskim stranicama Grada Umaga, na sjeveroistočnoj strani lokaliteta, uz zgradu Turističke zajednice, utvrđeni su ostaci srednjovjekovnih zidina, točnije onih zidina koje u arhivskim podacima nalazi pod nazivom 'drugi pojas' gradskih zidina sagrađenih u 14. stoljeću, a s čijom je gradnjom omogućeno stvaranje srednjovjekovnog burga, tada novog predgrađa. Osim toga pronađeno je i mnoštvo ostataka ljudskih kostura, keramike, stalka, metala i kovanica. 

Zidine su pratile prirodnu konfiguraciju terena, od sjevera luke Umaga do južne uvale Moele. Iste su sagrađene uz samostan posvećen sv. Jakovu i Bartolomeju te uz crkvu Majke Božje Žalosne (Addolorate). Od navedenih objekata, za sada je moguće utvrditi samo točan smještaj crkve Majke Božje Žalosne, koja je srušena 1954. godine, no još uvijek predstavlja bitan dio zajedničkog sjećanja Umažana.

Nakon terenskih  istraživanja, izradit će se stručno izvješće, a iskopani pokretni nalazi primjereno se pohraniti u Muzeju.
 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 12.03.2019.

    Rimljani

  • mazingazk1 11.03.2019.

    Addolorata znači ožalošćena....

  • Defiant 11.03.2019.

    Kako su ih tek sada otkrili kada dublje od njih vec idu neke cijevi i kablovi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare